Korelācija starp stereoredzes maksimālo leņķi un fūziju limitu - Räppo, Cintia (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba mērķis bija noteikt sakarību starp maksimālo stereoredzes leņķi un binokulārās redzes fūziju maksimālām robežām, kā arī novērtēt, kura no disparitātes maksimālām vērtībām (krustotās vai nekrustotās) ir lielāka 40 cm un 1.5 m attālumā. Subjekti. Pētījumā piedalījās 10 dalībnieki. Metode. Maksimālā stereoredzes leņķa novērtēšanai tika izmantota izkliedēto punktu metode kombinācijā ar anaglipa metodi, papildus lietojot sarkani-zilos filtrus. Fūziju rezervju novērtēšanai pielietoja prizmu lineālu. Rezultāti. Vidējais maksimālais stereoredzes leņķis nekrustotās disparitātes gadījumā, nosakot to 40 cm attālumā, bija 2.34˚, vidējais maksimālais stereoredzes leņķis krustotās disparitātes gadījumā bija 1.75˚. Attiecīgi 1.5 m attālumā maksimālais stereoredzes leņķis nekrustotās disparitātes gadījumā – 0.73˚, krustotās disparitātes gadījumā – 0.40˚. Lielākā korelācija starp maksimālo stereoredzes lenķi un fūziju rezervēm tika noteikta 0.76. Secinājumi. Tika noteikta neliela korelācija starp maksimālo stereoredzes leņķi un fūziju limitu. Maksimālās nekrustotās disparitātes vērtības ir lielākas nekā maksimālās krustotās disparitātes vērtības. Maksimālās stereoredzes vērtības gan krustotās, gan nekrustotās disparitātes gadījumos ir lielākas tuvumā (40cm attālumā) nekā noteiktas 1.5 m attālumā. Atslēgas vārdi: stereopse, maksimālā disparitāte, fusionālās verģences robežas, attālums

The purposes of this study are to find correlation between maximal stereoangle and fusion limit and to find if the maximal uncrossed values are higher than maximal crossed values in distances (40 cm and 1,5 m). Subjects. A study was performed on 10 subjects. Methods. To measure maximal angle of stereovision a random dot stereogram generated with anaglyph method was used, and red-blue glasses. To measure fusion reserves, Gulden prism bars were used. Results. Mean maximal uncrossed disparity value at the distance 40 cm was 2,34˚, mean maximal crossed disparity was 1,75˚. Maximal uncrossed disparity at the distance 1,5 m was 0,73˚, maximal crossed disparity was 0,40˚. Maximal correlation value was found to be 0,76. Conclusions. In the study, it was evaluated that there is a correlation between fusional vergence limits and maximal disparity. The maximal uncrossed values were higher than the maximal crossed values. The results of this research pointed out that far fixation fusion limit and maximal disparity values –were both lower than near fixation values Key words: Stereopsis, maximum disparity, fusional vergence limit, distance.
Correlation of maximal stereoangle and fusion limit
Keywords: Fizika