1,5 – 3 gadus vecu bērnu runas aktivizēšana pedagoģiskajā procesā - rotaļās - Stricka, Ilona (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba nosaukums: 1,5 – 3 gadus vecu bērnu runas aktivizēšana pedagoģiskajā procesā-rotaļās. Darba autore: Ilona Stricka. Darba zinātniskais vadītājs: Docente, Dr.paed. Inga Stangaine. Pētījuma mērķis: Praktiski izzināt, kas sekmē jaunākā vecumposma bērnu runas attīstību pedagoģiskajā procesā-rotaļā. Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt teorētisko literatūru par bērnu runas aktivizēšanu pedagoģiskajā procesā 2.Raksturot 2 -3 gadīgu bērnu attīstības likumsakarības 3.Organizēt pedagoģisko procesu, kas sekmē runas attīstības aktivizēšanos. 4.Praktiski izzināt rotaļas izmantošanas iespējas bērnu runas aktivizēšanā. 5.Analizēt pētījumā gūtos rezultātus un analizēt tos Darbs sastāv no ievada, 2 daļām, literatūras un avotu saraksta, pielikuma. Darba pirmajā nodaļā autore izpētījusi runas un valodas jēdziena skaidrojums dažādu pedagogu teorētiskajās atziņās, psiholoģijā un zinātniskajā literatūrā, kā arī runas un valodas attīstības galvenos uzdevumus pirmsskolā. Rotaļu jēdziena raksturojumu zinātniskajā literatūrā un bērnu no 1,5-3 gadu vecuma attīstības raksturojumu. Otrajā daļā autore veic pētījumu ar jaunākā pirmsskolas vecuma bērniem, 8 bērnu ietvaros, novēro to runas un valodas attīstību pedagoģiskajā procesā rotaļās un runas sekmēšanu tajās balstoties uz teorijā iegūtajām zinātniskajām atziņām no pedagoģijas un psiholoģijas izmantotās literatūras. Atslēgas vārdi: runa, valoda, runas aktivizēšana, jaunākā pirmsskolas vecuma bērns, rotaļa, pedagoģija. Darba apjoms ir 52 lpp., tajā iekļautas 2 tabulas, 6 attēli un 9 pielikumi,1 diagramma, darbā izmantoti 53 literatūras avoti.

Title of work: Activation of speech by children aged 1.5-3 in pedagogical process playing. Author or the work: Ilona Stricka. Scientific head of Work: Docent, Dr. Ped. Inga Stangaine. The aim of the study is to explore in practical terms what contributes to the development of childhood speech in the teaching process. Study tasks: 1.Analyze theoretical literature on activating children’s speech in the pedagogical process; 2.Describe the relationship between the development of 2-3-year-olds; 3.Organise a pedagogical process that contributes to the activation of speech; 4.In practical terms, explore the possibilities of playing in activating children’s speech; 5.Analyze and analyze the results of the study. The work consists of an input, two parts, a list of literature and sources, and attachment. In the first selection of work, the author studied the interpretation of the concept of speech and language in the theoretical knowledge, psychology and scientific literature of the various educators, as well as the main tasks of speech and language development in preschool. The description of the concept of play in scientific literature and the development of children aged 1.5-3. The second part, the author is conducting a study of children of the youngest age, 8 children, observing the development of their speech and language in the teaching process in play and promoting speech basis of scientific knowledge from the literature used in pedagogies and psychology. Key words: speech, language, speech activation, youngest child of pre-school age, play, pedagogy. The amount of work is 52 pages, including 2 tables, 6 pictures and 9 attachments, 1 chart, 53 sources of literature.
Activation of speech by children aged 1.5-3 in pedagogical process playing
Keywords: Skolas pedagoģija; runa; valoda; runas aktivizēšana; jaunākais pirmsskolas vecums; rotaļa