Kibersardzes izglītības programmas izstrāde Latvijas Zemessardzei - Kozlovs, Ņikita (Latvijas Universitāte, 2015)
Nacionālā drošības koncepcijā par vienu no aktuālākajiem nacionālās drošības apdraudējuma faktoriem ir noteikts informācijas tehnoloģiju apdraudējums jeb pret nacionālās drošības interesēm vērstas darbības veikšana elektroniskās informācijas telpā. Šie apdraudējuma faktori ir kļuvuši īpaši manāmi pēc Latvijas pievienošanos NATO, kā arī pēdējā laikā notikušiem saspīlējumiem, kur nozīmīga loma ir kiberuzbrukumiem. Izmantojot atpakaļvērstās plānošanas izglītības programmu izstrādes metodi, ir izstrādātas nepieciešamās mācību programmas daļas Latvijas Republikas Zemessardzes Kiberaizsardzības vienībai, izmantojot ekspertu fokusgrupas diskusijas un intervijas metodi. Gadījuma pētījuma ievaros Latvijas Republikas Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības eksperti paši piedalījās programmas pilotēšanā.

Information technology threat risk or the pursuit aimed to national security interests in the electronic data space is defined as In National Security Concept as one of the most topical national security threat factors. These threat factors have become particularly noticeable after Latvia’s joining NATO, as well as in the light of recent tensions, where cyber-attacks play essential role. To develop the necessary training parts of the education programme for the Cyber Defense Unit of The National Guard of Republic of Latvia the backward design approach has been used, based on focus groups discussion and expert interview. In terms of case study the Experts of Cyber Defense Unit of The National Guard of Republic of Latvia have participated in the programme piloting themselves.
Curriculum Design for Cyber Defence Unit of the National Guard of the Republic of Latvia
Keywords: Pedagoģija; Zemessardze; Kiberaizsardzība; Atpakaļvērstā plānošana; Gadījuma pētījums