Likumsakarības starp saspiežamības parametriem un konsistenci mālsmilts gruntīs Daugavas labajā krastā lejpus Pļaviņu HES aizsprosta - Pāruma, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Likumsakarības starp saspiežamības parametriem un konsistenci mālsmilts gruntīs Daugavas labajā krastā lejpus Pļaviņu HES” mērķis ir noteikt dažādas morēnas mālainajai gruntij piemītošās fizikālās un mehāniskās īpašības, izpētīt un analizēt saspiežamības koeficienta un konsistences rādītāju sakarības. Iegūtie rezultāti norāda, ka teritorijā iegulošā mālsmiltij ir galvenokārt cieta konsistence ar lielu minerālo daļiņu blīvumu, un saspiežamības koeficientiem, kas atbilst praktiski nesaspiežamai gruntij. Sakarības starp saspiežamības koeficientu un konsistenci nav konstatētas, lielumu izmaiņas ir ļoti dažādas, ko varētu skaidrot ar dažāda granulometriska sastāva smilšaino nogulumu klātbūtni paraugos, savukārt saspiežamības koeficienta nelielās vērtības ir saistītas ar grunts fizikālo stāvokli. Darba tēma ir aktuāla, jo Latvijā morēnas mālainās gruntis ir plaši izpatītas, un par cik tām ir labas fizikālās un mehāniskās īpašības, tad tās bieži tiek izmantotas būvpamatnē. Pētījumā tiek izpētes laukuma vispārīgs raksturojums, dažādu laboratorisko pētījumu metožu apraksts un aprēķinu būtība, kā arī iegūto pētījumu datu rezultāti un to interpretācija. Atslēgas vārdi: saspiežamības koeficients, porainības koeficients, mālsmilts grunts, inženierģeoloģija

The aim of the Bachelor theses „Corellation between the consistency and deformation parameters in low plasticity clayey soil at the right bank of the Daugava river downstream Pļaviņas Dam” is define various physical and mechanical properties of the low plasticity cleyey soil, investigate them and analyze correlation between the compressibility factor and consistency.The obtained results indicate that the sandy loam is with solid consistency, high density of mineral particle and with negligible size of coefficient of compressibiliy, comformable to class of incompressible soil. There are no correlations between the coefficient of compressibility and consistency, size variation is very different, interpret with different size composition and distribution of sandy sediments in samples, while the small values of coefficient of compressibility are associated with physical condition of soil. Labour's theme is topical because there is rifeness of moraine clayey soil, and because of good physical and mechanical qualities is often used in the base insertion. General characteristics of the researh area, laboratory studies of diffirent methods, calculation and description of differens methods and laboratory studies, as well as data obtained from the study results and their interpret have been featured. Keywords: coefficient of compressibiliy , coefficient of porosity, low plasticity cleyey soil , engineering geology
Correlation between the consistency and deformation parameters in low plasticity clayey soil at the right bank of the Daugava river downstream Pļaviņas Dam
Keywords: Ģeoloģija