Ķermeņa tēla uztveres, trauksmes līmeņa un obsesīvi-kompulsīvas uzvedības izpausmju saistība cilvēku grupās ar dažādiem ķermeņa masas indeksiem - Macuka, Jana (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot ķermeņa tēla, trauksmes līmeņa un obsesīvi - kompulsīvas uzvedības iespējamo saistību cilvēku grupās ar dažādiem ķermeņa masas indeksiem. Pētījuma izlasi veido 120 cilvēki vecumposmā no 18 līdz 67 gadiem. Izlase tika sadalīta četrās grupās - cilvēki ar normālu svaru (n=30), cilvēki, kuriem ir palielināts svars (n=30), cilvēki, kuriem ir aptaukošanās (n=30), kā arī cilvēku grupa, kuriem ir klīniska aptaukošanās (n=30). Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas: Ķermeņa tēla uztveres aptauja (Body Image Questionnaire, Slade 1990), Yale-Brown obsesīvi - kompulsīvu traucējumu pašnovērtējuma aptauja (Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale - Self report/YBOCB-SR/, Baer 1991), Spīlbergera trauksmes aptauja (State trait anxiety inventory (self-evaluation questionnaire), Spielberger 1983). Rezultātos tika iegūtas statistiski nozīmīgas saistības starp ķermeņa tēla uztveri un obsesīvi - kompulsīvām izmpausmēm, kā tika atklātas saistības starp trauksmi un obsesīvi - kompulsīvām izpausmēm cilvēku grupā, kuriem piemīt klīniska aptaukošanās.

Aim of the study was to determine the body image, anxiety level and obsessive - compulsive behaviors possible connection among groups with different body mass Index. The study consists of 120 people from the age group 18 to 67 years. The sample was divided into four groups: normal-weight subjects (n = 30), people who are overweight (n = 30), people who are obese (n = 30) as well as a group of people who are clinically obese (n = 30). The study used three surveys: Body Image Questionnaire (Slade 1990), Yale - Brown Obsessive Compulsive Self Scale- report / YBOCB-SR /, (Baer 1991), State Trait Anxiety Inventory (self-evaluation questionnaire), (Spielberger, 1983). Results were statistically significant relationships between body image perception and obsessive-compulsive, also there were relationships between anxiety and obsessive-compulsive manifestations, group of people, who possess clinical obesity.
The relationship between body image perception, anxiety level, and obsessive-compulsive behavior in groups of people with different body mass index
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa tēls; trauksme; obsesīvi - kompulsīvas izpausmes; ķermeņa masas indekss