Eiropas Savienības CO2 emisijas kvotu tirdzniecības sistēma un Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīga attīstība - Prūse, Ilze (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darba mērķis ir, balstoties uz datiem par Eiropas Savienības Emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas (ES ETS) darbību Latvijā un ES ETS integrētību Latvijas tautsaimniecības politikā, mikro un makro līmenī izpētīt ES ETS līdzšinējo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību. Pētījuma ietvaros autore izstrādājusi modeli lēmuma pieņemšanai par tiešo dalību atļauju tirdzniecībā, formulējusi stratēģijas tiešajai dalībai atļauju tirdzniecībā, izvērtējusi ES ETS integrētību Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīgas attīstības politikā, novērtējusi ES ETS ietekmi uz Latvijas ES ETS dalībniekiem, izanalizējusi Latvijas ES ETS dalībnieku zināšanas un izpratni par ES ETS. Autore novērtējusi ES ETS ietekmi uz Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību, izstrādājusi rekomendācijas ieguvumu no dalības ES ETS maksimizēšanai.

The objective of the doctoral thesis is on the basis of data regarding the operation of the European Union Emissions Trading System (EU ETS) in Latvia and the EU ETS integration in the policy of Latvia’s national economy at micro and macro level to research the former impact of the EU ETS on the sustainable development of Latvia’s national economy. Within this research the author has developed a model for decision making on direct participation in permit trading, defined strategies for the direct participation in permit trading, analysed the integrity of the EU ETS within Latvia’s economy’s sustainable development policy, evaluated EU ETS impact on Latvia’s EU ETS participants, assessed Latvia’s EU ETS participants knowledge and awareness on the EU ETS. The author has researched the EU ETS impact on the sustainable development of Latvia’s economy, developed recommendations to maximise benefits from the participation within the EU ETS.
European Union CO2 Emissions Trading System and Sustainable Development of Latvia's Economy
Keywords: Ekonomika; atļauju tirdzniecība; ilgtspējīga attīstība; Eiropas Savienības Emisijas kvotu tirdzniecības sistēma; Latvijas tautsaimniecība; Economy; Latvia’s economy; permit trading; sustainable development; European Union Emissions Trading System