Apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas attīstības ietekmējošie faktori sievietēm - Beybutova, Ramina (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma „Apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas attīstības ietekmējošie faktori sievietēm”. Darba mērķis ir noskaidrot apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas attīstības ietekmējošos faktorus sievietēm. Izvirzīta hipotēze ir: būtiskākie apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas attīstības ietekmējošie faktori sievietēm ir grūtniecība, iedzimtība un ilgstoša slodze stāvot vai sēžot. Pētījuma uzdevumi ir: izvērtēt apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas incidenci, analizēt zinātnisko literatūru par apakšējo ekstremitāšu hronisko vēnu mazspēju attīstību un tās ietekmējošiem faktoriem sievietēm, izvērtēt apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas primāros simptomus un iespējamos profilakses pasākumus sievietēm, izveidot pētījuma instrumentu – aptaujas anketu, apkopot un analizēt iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus par iegūtajiem datiem. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Lai sasniegtu pētījumā izvirzīto mērķi un pierādītu pētījuma hipotēzi, autore pielietoja kvantitatīvo pētniecības metodi, izmantojot pētniecības instrumentu – aptaujas anketu. Teorētiskajā daļā tika veikta literatūras analīze par D. Oremas pašaprūpes vajadzību teorijas pielietojumu saistībā ar hroniskas vēnozas mazspējas ietekmējošiem faktoriem sievietēm, apakšējo ekstremitāšu venozās sistēmas anatomiju, hroniskas vēnu mazspējas patogēnēze un etioloģiju, ietekmējošiem faktoriem, klasifikāciju, diagnostiku, ārstēšanas veidiem. Empīriskā daļā uzrādīti pētījuma rezultāti, kas attēloti diagrammās un veikta šo rezultātu analīze. Izvērtējot pētījuma datus, var secināt, ka hipotēze ir apstiprinājusies. Būtiskākie apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas attīstības ietekmējošie faktori sievietēm ir grūtniecība, iedzimtība un ilgstoša slodze stāvot vai sēžot. Atslēgvārdi: apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas, ietekmējošie faktori, sievietes, ārstēšana, profilakse. Darbā tika izmantoti 45 literatūras avoti latviešu, angļu un krievu valodā.

The topic of the bachelor's thesis is "Factors influencing the development of chronic venous insufficiency of the lower extremities in women". The aim of the study was to determine the factors influencing the development of chronic venous insufficiency of the lower extremities in women. The hypothesis is that the most important factors influencing the development of chronic venous insufficiency of the lower extremities in women are pregnancy, heredity and prolonged exercise while standing or sitting. The tasks of the research are: to evaluate the incidence of lower extremity chronic venous insufficiency, to analyze the scientific literature on the development of lower extremity chronic venous insufficiency and its influencing factors in women, to evaluate the primary symptoms of chronic lower extremity venous insufficiency and possible prevention measures in women, establish a survey questionnaire for the study tools, summarize and to analyse the results obtained, to draw conclusions on the data obtained. The work consists of two parts - theoretical and empirical. In order to achieve the goal set in the research and to prove the research hypothesis, the author used a quantitative research method using a research tool - a questionnaire. In the theoretical part, the literature analysis on the application of D. Orema's theory of self-care needs in relation to the factors influencing chronic venous insufficiency in women, the anatomy of the venous system of lower extremities, the pathogenesis and etiology of chronic venous insufficiency, influencing factors, classification, diagnostics. In the empirical part the results of the research are presented in the diagrams and the analysis of these results is performed. Evaluating the research data, it can be concluded that the hypothesis has been confirmed. The most important factors influencing the development of chronic venous insufficiency of the lower extremities in women are pregnancy, heredity, prolonged exercise while standing or sitting. Keywords: chronic venous insufficiency of lower extremities, influencing factors, women, treatment, prevention. The work used 45 sources of literature in Latvian, English and Russian.
Factors influencing the development of chronic venous insufficiency of the lower extremities in women
Keywords: Medicīna; apakšējo ekstremitāšu hroniskas vēnu mazspējas; ietekmējošie faktori; sievietes; ārstēšana; profilakse