Labklājības pētīšanas sistēma Latvijas pašvaldībām - Jēkabsone, Inga (Latvijas Universitāte, 2013)
Labklājības jēdziens ir bijis nozīmīgs vienmēr – katra sabiedrības cenšas atrast labāko iespējamo risinājumu iedzīvotāju labklājības nodrošināšanai. Tradicionāli nācijas labklājība tiek mērīta ar makroekonomiskajiem rādītājiem kā IKP vai NKP. Tomēr labklājība ir vairāk par materiālās bagātības akumulāciju, tā ir arī apmierinātība par ikdienu un izredzes uzlabot savus dzīves apstākļus nākotnē. Tajā pašā laikā kļūst aktuāla vietējās pārvaldības nozīme iedzīvotāju labklājības veicināšanā, ieviešot līdzatbildības pieeju pašvaldībai svarīgu lēmumu pieņemšanā un sabiedrības iesaistīšanu pašvaldības aktuālu jautājumu risināšanā. Maģistra darba mērķis ir izstrādāt labklājības pētīšanas sistēmu Latvijas pašvaldībām, ņemot vērā kā objektīvās, tā subjektīvās labklājības iezīmes. Galvenie maģistra darba rezultāti: •noteikti galvenie priekšnoteikumi un principi labklājības pētīšanai pašvaldībās; •izstrādāta objektīvās labklājības pētīšanas sistēma Latvijas pašvaldībām; •piedāvāts izstrādātās objektīvās labklājības pētīšanas sistēmas realizēšanas mehānisms Latvijā; •izstrādāta subjektīvās labklājības pētīšanas sistēma Latvijas pašvaldībām, ietverot līdzatbildības un sabiedrības iesaistīšanas pieejas; •piedāvāts izstrādātās subjektīvās labklājības pētīšanas sistēmas realizēšanas mehānisms Latvijas pašvaldībās. Darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā daļā analizēti labklājības jēdziena teorētiskie aspekti – pētīta labklājības jēdziena evolūcija un veidi, kā arī analizēta pašvaldību loma labklājības nodrošināšanā. Otrajā daļā pētītas objektīvo, subjektīvo un kombinēto labklājības pētīšanas metožu raksturojums, kā arī labklājības metožu izmantošana pašvaldībās Latvijā un pasaulē. Trešajā nodaļā sniegta objektīvas un subjektīvas labklājības pētīšanas sistēma Latvijas pašvaldībām, kā arī tās izmantošanas iespējas. Atslēgvārdi: objektīvā un subjektīvā labklājība, sabiedrības iesaistīšana, līdzatbildības pieeja, pašvaldības, Pašvaldību objektīvās labklājības indekss.

The concept of well-being has always been important - every society is trying to find the best possible solution to ensure the well-being of the people. Traditionally, the nation's well-being is measured by macroeconomic indicators such as GDP or GNP. However, well-being is more than the accumulation of material wealth, it is also the satisfaction of everyday life and the prospects of improving their living conditions in the future. At the same time, now the local government is becoming more and more important regarding ensuring the well-being of the society, implementing co-responsibility approach in decision-making and public participation processes in resolving topical local issues. The aim of the master thesis is to develop a well-being research and analysis system for Latvian municipalities, taking into account the objective, the subjective features of well-being. The main results of this master thesis: • set out the main principles for well-being studying in municipalities; • developed research system for objective well-being for Latvian municipalities; •offered a mechanism for implementation of research system of objective well-being for Latvia; • developed research system for subjective well-being for Latvian municipalities, including co-responsibility and public involvement approaches; • offered a mechanism for implementation of research system of subjective well-being for Latvia. The thesis consists of three parts. In first part are reviewed the theoretical aspects of the concept of well-being - the evolution of well-being of the concept and types of well-being, as well as analyzed the role of local government in promoting well-being. In second part are investigated objective, subjective and combined research methods and also methodology of well-being studies in Latvian and foreign communities. In third part is provided the system of research of objective and subjective well-being for Latvian municipalities, as well as the possibilities of their use. Keywords: objective and subjective well-being, society involvement, co-responsibility approach, municipalities, Objective Well-being Index for Municipalities.
The Research System of Well-being for Latvian Municipalities
Keywords: Vadībzinātne