Kāju muskuļu izometriskā spēka parametru ietekme uz taku skrējēju sacensību rezultātiem - Vītola, Alma (Latvijas Universitāte, 2023)
Taku skriešana ir izturības sporta veids, kur var būt ļoti dažāds segums un reljefs, sniegumu šajā sportā ietekmē ķermeņa aerobā kapacitāte un spēja efektīvi pārvietoties pa nelīdzenām takām. Šo spēju ietekmē skriešanas ekonomija, kā arī muskuļu spēks. Šī darba mērķis bija noskaidrot taku skrējēju kāju muskuļu izometriskā spēka saistību ar sniegumu taku skriešanas sacensībās. Analizējot rezultātus, tika konstatēts, ka: maksimālais izometriskais spēks ir saistīts ar sprinta etapa veikšanas laiku; skriešanas treniņu apjoms ir saistīts ar sprinta etapa veikšanas laiku, kā arī ar vidējo ātrumu distancē; muskuļu izometriskā izturības testa rezultāti nav saistīti ar sniegumu sacensībās; skriešanas treniņu apjoms neietekmē maksimālo izometrisko muskuļu spēku. Kā arī izometriskais vilkmes tests ir uzticams tests, taku skrējēja maksimālā izometriskā spēka noteikšana.

Trail running is an endurance sport where the surface and terrain can be very different, performance in this sport is influenced by the body's aerobic capacity and ability to move efficiently on rough trails. This ability is affected by running economy as well as muscle strength. The aim of this research was to evaluate the relationship between the isometric strength of the leg muscles of trail runners and the performance in trail running competitions. In the study was found that: the maximum isometric force is related to the sprint stage completion time; the volume of running training is related to the sprint stage completion time, as well as to the average speed in the distance; isometric muscle endurance test results are not related to a trail race performance; maximum isometric muscle strength is not affected by the volume of running training. The isometric mid-thigh pull test is a reliable test for determining the maximal isometric force of trail runners.
The impact of leg muscles isometric strength parameters on trail running performance for trail runners
Keywords: Sporta zinātne; izometriskais vilkmes tests; maksimālais spēks; taku skrējēji; sniegums sacensībās; skriešanas treniņu apjoms