Finanšu analīzes loma uzņēmuma vadības lēmumu pieņemšanā - Čerņavskis, Konstantins (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbs “Finanšu analīzes loma uzņēmuma vadības lēmumu pieņemšanā” satur 69 tēmas izklāsta lapas, 15 tabulas, 5 shēmas. Atslēgas vārdi: finanšu analīze, finanšu stāvoklis, vadības lēmums, rentabilitāte, finanšu stabilitāte, tirgus, izdevumi, efektivitāte. Pētījuma objekts – plaši zināms saldumu ražošanas uzņēmums: Akciju sabiedrība “Laima”. Pētījuma priekšmets – uzņēmuma finanšu procesi trīs gadu periodā, īpašuma izmaiņas divu gadu periodā. Doplomdarba mērķis ir Akciju sabiedrības “Laima” finanšu stāvokļa vērtējums uz dziļas analīzes pamata, lai uzņēmuma vadībā varētu pieņemt pareizi pamatoti lēmumi, izstrādāt racionālās finanšu resursu izmantošanas un pārvaldīšanas pasākumus uzņēmumā. Diplomdarbs satur 3 nodaļas. Pirmā nodaļā “Finanšu analīzes teoretiskie aspekti” tiek aplūkots finanšu analīzes un tā paņēmienu teorētiski-informatīvais saturs, uz kā pamata otrajā nodaļā “Komersanta A/S “Laima” finansiālā stāvokļa analīze” tiek veikta dziļa uzņēmuma darbības finanšu analīze, tiek konstatēti labvēlīgie un nelabvēlīgie problēmas aspekti. Trešajā nodaļā “Komersanta A/S “Laima” finansiālā stāvokļa uzlabošanas pasākumi” tiek piedāvati pasākumi, kas varētu uzlabot pētāma uzņēmuma finanšu stāvokli. Teorētiskā daļa pamatojas uz zinātniskās literatūras un normatīvo aktu analīzi. Analītiskā daļa – uz trīs gadu grāmatvedības gada pārskatu datiem par 2003.-2005.gg. Uzņēmuma finanšu stāvokļa analīzes rezultātā ir izstrādāti tā darbības uzlabošanas pasākumi. Esošam diplomdarbam ir praktiskā vērtība, jo piedāvātos pasākumus var reāli īstenot, un tos var raksturot kā augsti efektīvus.

Graduation thesis on the subject “Financial analysis role in a company’s managerial decision taking process” by the example of J.S.C. “Laima” comprises 69 pages of explanatory notes, 5 schemes and 15 tables. Key words include: financial state, managerial decision, profitability, financial stability, market, expenses and effectiveness Research object is a well known Joint Stock Company “Laima”, which specialises in confectionary production. For the analysis subject – matter served the company’s financial processes conducted for three years and property changes made in two years. The graduation thesis aim is J.S.C “Laima” financial analysis conducted for the purpose of correct, reasoned decision - making and development of activities aimed at rational utilisation and management of the Company financial recourses. The graduation thesis comprises 3 chapters. First chapter “Theoretical aspects of financial analysis” is of a general theoretical nature, second chapter “J.S.C “Laima” financial analysis” includes analytical approach, whereof is provided in-deep analysis of the examined issue, third chapter “Activities aimed at rational utilisation and management of J.S.C “Laima” financial recourses” is a project part. Theoretical part of the thesis is built upon literature and normative sources analysis. Analytical part is based on analyses J.S.C “Laima” financial statements for 2003-2005. Practical value of the graduation thesis provides a possibility of an actual application of the proposed activities. Activity implementation results might be characterised as quite effective.
Financial analysis role in a company’s managerial decision taking process
Keywords: Vadībzinātne