Attālinātā darba veikšanas tiesiskie aspekti un to problemātika - Neilands, Dinārs (Latvijas Universitāte, 2024)
Attālinātais darbs savu popularitāti Latvijas darba tirgū ir ieguvis tikai pēdējos gados, ņemot vērā situāciju ar Covid-19 pandēmiju pasaulē un Latvijā. Pandēmijas ietvaros lielai daļai uzņēmumu bija pienākums pāriet uz attālinātā darba modeli, tāpēc radās nepieciešamība šo darba izpildes viedu regulēt, nosakot būtiskākos aspektus, kuriem jāpievērš uzmanība attālinātā darba ietvaros. Neskatoties uz to, ka Covid-19 pandēmija vairs nav tik globāla, lai paredzētu tik drastiskus pienākumus darba vietām, kā pāreja uz attālinātā darba modeli, tomēr šis darba izpildes veids joprojām ir palicis ļoti populārs Latvijas darba tirgū, un dauzi uzņēmumi turpina piekopt attālinātā darba modeli savos uzņēmumos. Ņemot vērā šos apstākļus, maģistra darba mērķis ir izpētīt regulējumu, kas attiecas uz attālināto darbu, iepazīties ar dažādiem tiesiskajiem aspektiem, ar ko saskaras darba attiecību puses, īstenojot attālinātā darba modeli, kā arī analizēt un izpētīt būtiskākās problēmas un nepilnības, ar ko darba attiecību puses saskaras, regulējuma neesamības vai nepilnību dēļ. Tāpat maģistra darba ietvaros būtiski iepazīties ar citu Eiropas Savienības valstu regulējumiem attiecībā uz attālināto darbu, lai atrastu atšķirības regulējumos, kas ļautu secināt, cik attīstīts šobrīd Latvijā ir attālinātā darba regulējums. Darba rezultāti ļauj secināt, ka Latvijā ir regulējums, kas aptver dažus no attālinātā darba ietvariem, tomēr darba attiecību puses sastopas ar dažādām problēmām, kurās nav regulējuma vai tas ir nepilnīgs. Arī citās Eiropas Savienības valstīs situācija ir līdzīga, respektīvi, ir regulējums, tomēr izriet jautājumi, kuriem nav pievērsta pietiekama uzmanība, radot dažādas problēmas gan uzņēmumiem, gan nodarbinātajiem, gan globāli darba tirgū.

Remote work has gained its popularity in the Latvian labor market only in recent years, taking into account the situation with the Covid-19 pandemic in the world and in Latvia. As part of the pandemic, a large number of companies were obliged to switch to the remote work model, so there was a need to regulate this way of work by determining the most important aspects that should be paid attention to in the framework of remote work. Despite the fact that the Covid-19 pandemic is no longer global enough to foresee such drastic obligations for workplaces as the transition to a remote work model, this way of work has remained very popular in the Latvian labor market, and many companies continue to practice remote work model in their companies. Taking these circumstances into account, the aim of the master's thesis is to study the regulation related to remote work, to get acquainted with the various legal aspects faced by the parties to the employment relationship when implementing the remote work model, as well as to study the most important problems and shortcomings faced by the parties to the employment relationship, due to lack of regulation or deficiencies. Also, within the framework of the master's thesis, it is important to get acquainted with the regulations of other European Union countries regarding remote work in order to find differences in the regulations, which would allow us to conclude how developed the regulation of remote work is currently in Latvia. The results of the work allow us to conclude that there is regulation in Latvia that covers some of the frameworks of remote work, however, parties of labor relations face various problems in which there is no regulation or it is incomplete. The situation is also similar in other countries of the European Union, i.e. there is regulation, but there are issues that have not been paid enough attention, causing various problems for both companies and employees, as well as the global labor market.
Legal aspects of teleworking and its main problems
Keywords: Juridiskā zinātne; attālinātais darbs; attālinātā darba regulējums Latvijā; attālinātā darba regulējums Eiropas Savienības valstīs; attālinātā darba tiesiskie aspekti; attālinātā darba problemātika