Dopēta korunda sintēze pielietojot mikroviļņu ierosinātā elektromagnētiskā lauka radītu plazmu - Gasūns, Kārlis Roberts (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā tika veikta dopētu korundu ieguve, pielietojot mikroviļņu krāsns magnetrona emitētus mikroviļņus. Tika mēģināta sintēzes metodes optimizācija mainot tās ilgumu, atmosfērisko spiedienu reakcijas kambarī un izejmateriāla sākotnējo temperatūru. Tika sintizēti paraugu no četriem dopēta korunda izejmateriālu maisijumiem. Iegūtie paraugi tika analizēti izmantojot XRF, XRD, EMS/SEM un svēršanu.

In this work corundum synthesis was achieved using microwaves emitted from a microwave oven’s magnetron. Optimization of the synthesis was attempted by modifying the length, atmospheric pressure in the reaction chamber and the raw material mixture’s starting temperature. Four mixtures were used for the synthesis of varying doped corundums. The obtained samples were analysed using XRF, XRD, EMS/SEM and weighing.
Doped corundum synthesis using plasma created by a microwave induced electromagnetic field
Keywords: Ķīmija; Korunds; Saplūšana; Mikroviļņu radiācija; Plazma; Elektromagnētiskais lauks