Globālas programmatūras izstrādes uzlabošana - Šmite, Darja (Latvijas Universitāte, 2007)
Globalizācijas ietekme uz programmatūras izstrādi ir atzīta par ievērojamu vairāku pētījumu rezultātā. Unikālie faktori, kuri padara globāli sadalītu programmatūras izstrādes vidi par īpašu, palielina programminženierijas procesu sarežģītību un noved pie dažādām līdz šim nezināmām problēmām, ar kurām projektu pārvaldniekiem ir jācīnās par projekta veiksmīgu iznākumu. Šī disertācija ir veltīta globāli sadalīto projektu uzlabošanai, ar mēŗki novērtēt globālo projektu draudu bīstamību un nodrošināt pieeju projektu iznākuma izvērtēšanai. Risku Barometrs ir izstrādāts uz empīrisku datu bāzes no industrijas projektiem kā viens no centrāliem disertācijas rezultātiem. Tas aprēķina negatīvo seku varbūtību dažādiem globāliem draudiem, pamatojoties uz vēsturiskiem datiem. Šī pētījuma rezultāti nodrošina praktiķiem, kuriem trūkst zināšanu un pieredzes, metožu un rīku kopu efektīvai risku pārvaldībai, kā arī izmaksu un darbietilpības novērtēšanai globālajos projektos.

The influence of globalization on software development has been recognized as significant by many studies. Existence of unique factors that distinguish globally distributed software development (GSD) environment increases the complexity of software development processes and brings challenges to project managers in achieving project success. This thesis describes research devoted to GSD project improvement, which aims to determine the severity of global threats and provide an approach for sustainable support in managing project outcome predictions. The author developed a Risk Barometer based on empirical data from industrial projects. It calculates the probability of negative outcome for global threats upon historical data. The results of this research provide practitioners that lack knowledge and experience a set of methods and tools for more effective risk management, as well as cost and effort estimation for a globally distributed project.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Datorzinātnes; Datorzinātne; Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne