Ārstu izvēle izrakstot hipolipidēmiskos līdzekļus pacientiem un to patēriņš Latvijā salīdzinājumā ar Baltijas valstīm - Misiņa, Olga (Latvijas Universitāte, 2016)
Kardiovaskulārās slimības ir biežākais nāves cēlonis gandrīz visās Eiropas Savienības valstīs. Sirds išēmiskās slimības ir izraisījušas aptuveni 18% no visiem nāves gadījumiem ES 2011. gadā. Viens no SIS attīstības cēloņiem ir hiperholesterinēmija. Statīni ir visbiežāk izrakstītās zāles holesterīna līmeņa samazināšanai, un to patēriņš ar katru gadu pieaug. Maģistra darba mērķis bija izpētīt ārstu izvēli izrakstot seruma lipīdu modificējošos līdzekļus, to apriti “Mēness aptiekā”, statīnus lietojošo pacientu veselību ietekmējošos paradumus un statīnu patēriņu Latvijā, salīdzinājumā ar Baltijas valstīm, veicot ārstu un pacientu aptaujas, kā arī veicot recepšu un patēriņa analīzi. Pētījumā tika konstatēts, ka ārsti priekšroku dod oriģinālmedikamentam Sortis (Atorvastatinum), kas ir visbiežāk aptiekā izrakstītais un Latvijā lietotais medikaments holesterīna samazināšanai un kardiovaskulāro notikumu profilaksei.

Cardiovascular diseases are the leading cause of death in almost all EU countries. Ischemic heart disease has caused approximately 18% of all deaths in the EU countries in 2011. One of the main reasons for ischemic heart disease’s development is hypercholesterolemia. Statins are the most commonly prescribed drugs for the cholesterol lowering and their consumption is increasing. The objective of the Master's thesis was to analyze the doctors’ choice of statins, their movement in the "Mēness aptieka", the health affecting habits of the patients and the consumption of statins in Latvia, in comparison with the Baltic countries, carrying out doctors’ and patients’ surveys, and analysis of the prescriptions and statins’ consumption. The results of the study show that doctors prefer Sortis (Atorvastatinum), the most commonly prescribed and consumed medicine in Latvia for cholesterol lowering and cardiovascular events prophylaxe.
The choice of lipid modifying agents made by physicians, their consumption in Latvia and in comparison with the Baltic countries
Keywords: Farmācija; Seruma lipīdu modificējošie līdzekļi,; holesterīns; ateroskleroze; statīni; kardiovaskulārās slimības