Nīčes pārcilvēks un Heidegera „autentiskums” - Lenca, Ina (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā apskatītas F. Nīčes pārcilvēka un M. Heidegera autentiskuma idejas. Nīčes filozofijas ietvaros aplūkota cilvēka pārvarēšana un tās saistījums ar mūžīgo atgriešanos, bet Heidegera autentiskuma idejas labākai izpratnei parādīts Dasein ikdienas stāvoklis sabiedrībā, tā attiecības ar „kādu” un sastapšanās ar baismām. Šie aspekti ir skatīti salīdzinājumā, atklājot to kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Rezultātā ir atklāti abu šo teoriju saskares punkti, kas ļauj paskatīties uz autentiskuma problēmu vispārīgāk.

This paper focuses on F. Nietzsche’s idea of the Overman and M. Heidegger’s idea of authenticity. It explores the overcoming of the human and its connection to the idea of eternal recurrence in the setting of Nietzsche’s philosophy, as well as Heidegger’s notion of Dasein in its state of everyday Being-with, its relationship with the Anyone and the notion of anxiety. This paper reveals the similarities and differences of these ideas by contrasting and comparing them, resulting in the discovery of overlapping similarities, which allows us to take a more comprehensive look at the problem of authenticity.
Nietzsche's Overman and Heidegger's "Authenticity"
Keywords: Filozofija; Nīče; Heidegers; pārcilvēks; autentiskums; Dasein