Iedzīvotāju ienākuma nodokļa izmaiņu ietekme uz iedzīvotājiem - Poļaks, Emīls (Latvijas Universitāte, 2025)
Nodokļi ir nozīmīgi valsts finanšu sistēmas sastāvdaļai, kas veicina valsts politikas finansēšanu jeb nodrošina valsts eksistenci. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa galvenais princips ir taisnīgums un tas kalpo kā nevienlīdzības mazinātājs, taču Latvija kopš pārejas uz tirgus ekonomiku nav spējusi, izmantot to kā vienlīdzību veidojošu instrumentu. Tieši pretēji Latvijā ir vieni no vislielākajiem ienākumu nevienlīdzības radītajiem Eiropas savienībā. Darba mērķis ir noskaidrot, kā iedzīvotāja ienākuma nodokļa izmaiņas ietekmē iedzīvotāju ienākumus, salīdzinot pēdējās izmaiņas dažādos ienākumu līmeņos un veidos, salīdzinot ar Baltijas valstīm, kā arī pētīt ekonomisko rādītāju rezultātus un to iespējamo ietekmi uz iedzīvotāju labklājību. Pēc veiktās analīzes un pētījumiem iedzīvotājiem neto ienākumi palielinās, taču nevienlīdzība starp šiem ienākumiem aug un turpinās to darīt

Taxes are a fundamental component of a country's financial system, serving to finance national policy and ensure the state’s existence. The core principle of personal income tax is fairness, and it is intended to act as a tool for reducing inequality. However, since transitioning to a market economy, Latvia has struggled to utilize personal income tax as an effective mechanism for promoting equality. On the contrary, Latvia continues to exhibit one of the highest levels of income inequality within the European Union. The aim of this thesis is to determine how changes in personal income tax affect residents' incomes by comparing recent tax changes across different income levels and assessing their impact in comparison with other Baltic states. The study also examines key economic indicators and their potential influence on individual well-being. Based on the analysis and research conducted, net incomes for residents have increased, but income inequality is also rising and is likely to continue doing so
Individual income tax changes and it’s impact on residents
Keywords: Ekonomika; iedzīvotāju ienākuma nodoklis; neapliekamais minimums; valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas; ienākuma nevienlīdzība