Stresa pārvarēšanas stratēģiju un subjektīvās labklājības saistība ar apmierinātību ar partnerattiecībām laulātajiem saistībā ar bērnu ienākšanu, zaudēšanu ģimenē. - Dreimane, Lelde (Latvijas Universitāte, 2009)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot stresa pārvarēšanas stratēģiju subjektīvās labklājības līmeņa saistību ar apmierinātību ar partnerattiecībām laulātajiem saistībā ar bērna ienākšanu un zaudēšanu ģimenē. Pētījumā tika iesaistīti 120 pāri no kuriem 30 pāri bija bērna gaidīšanas periodā, 30 pārim bija piedzimis bērns pirms sešiem mēnešiem, 30 pāri, kuri bija zaudējuši bērnu grūtniecības laikā un 30 pāri bez grūtniecības un bērniem. Pētījumā tika izmantotas metodes – stresa pārvarēšanas stratēģiskā pieeju skala ( Strategic Approach to Coping Scala – SACS),, pozitīvo un negatīvo afektu skala, ( Positive and Negative Affect Scale: PANAS; Watson, Clark & Tellegen, 1998) “Apmierinātība ar dzīvi” ( Satisfaction With Life Scale; Pavot & Diener, 1993) un “Apmierinātība ar partnerattiecībām” (The New Marital Satisfaction Scale; Blum & Mehrabian, 1999). Rezultāti parāda pāriem grūtniecības periodā pastāv statistiski nozīmīga negatīva korelācija starp apmierinātību ar partnerattiecībām un intimitātes novērtēšanu, starp apmierinātību ar partnerattiecībām un apmierinātību ar dzīvi pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelācija savukārt starp partneratiecību intimitātes novērtējumu un pozitīvām emocijām pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelācija, bet starp apamierinātību ar dzīvi un negatīvajām emocijām pastāv statistiski nozīmīga negatīva korelācija. Pāriem bērna zaudēšanas gadījumā apmierinātība ar partnerattiecībām ir savstarpēji saistīta ar intimitātes novērtējumu, kā arī apmierinātība ar dzīvi un stresa pārvarēšanas startēģijas apakšskalu „piesardzīga rīcība”, tai pašā laikā stresa pārvarēšanas startēģiju apakšskala „izvairīšanās” ir savstarpēji saistīta ar negatīvām emocijām, savukārt partnerattiecību intimitātes novērtējums ir savstarpēji saistīts ar pozitīvām emocijām un stresa pārvarēšanas stratēģiju apakšskalu „nerēķināšanās ar citiem”. Pāriem bērna piedzimšanas gadījumā apmierinātība ar partnerattiecībām ir savstarpēji saistīta ar intimitātes novērtēšanu, apmierinātību ar dzīvi. Partnerattiecību intimitātes novērtējums ir savstarpēji saistīts ar pozitīvām emocijām, bet apmierinātība ar dzīvi ir savstarpēji saistīta ar negatīvām emocijām un stresa pārvarēšanas stratēģiju izvēles apakšskala „droša uzstājīga rīcība” ir saistīta ar pozitīvām emocijām. Atslēgas vārdi : stresa pārvarēšanas stratēģijas, subjektīvā labklājība, apmierinātība ar partnerattiecībām, bērna zaudēšana, bērna piedzimšana, grūtniecība.

The main aim of this research is to find out the stress management strategie subjective well-being levels’ relation to the satisfaction with relationship in a marriage in connection with getting or losing a child. 120 couples took part in the research, 30 from them were in the pregnancy period, 30 couples have given birth to their child six months ago, 30 couples have lost their child and 30 couples not expieriencing a pregnancy. Methods used in this research were - stress management strategic access scale, positive and negative aspects scale, „Satisfaction with life” and „Relationship evaluation”. The results showed that in general during the period of pregnancy women and their partners have an important statistical negative correlation to satisfaction with their relationship and intimacy, though between satisfaction with relationship and satisfaction with life there is an important statistic positive correlation, but satisfaction with life and negative emotions have an important statistic negative correlation. For women and their partners satisfaction with the relationship and children is influenced by the evaluation of intimacy, and also by the satisfaction with life and stress management strategies’ subscale „cautious behavior”, at the same time stress management strategies subscale „avoidance” ir connected to negative emotions, although relationship evaluation of positive emotions and stress management subscale „disregarding others” for women and their partners when getting a child is connected to the evaluation of intimacy, satisfaction of life. Relationship intimacy evaluation is strongly connected to positive emotions, but the saticfaction with life relates to negative emotions and stress management strategies’ subscale „brave insistant behaviour” is connects to positive emotions. Keywords: stress management strategies, subjective well-being, satisfaction with relationship, loosing a child, birth of a child, pregnancy, gender differences.
Stress management strategies' and wellbeings' relation to the partnership satisfaction by married couples when getting or loosing a child.
Keywords: Psiholoģija