Projekts Moteļa izveide Ludzas rajonā - Zelča, Inga (Latvijas Universitāte, 2011)
Uzņēmums „Meduļi” darbosies tūrismā un ar to saistīto pakalpojumu jomā. Tūrisma industrija ir kļuvusi par mūsdienu dzīves neatņemamu sastāvdaļu un nozīmīgu ekonomiskās attīstības veicinošu faktoru. Aizvien vairāk pilsētās dzīvojošie nedēļas nogales vai atvaļinājumus vēlas pavadīt laukos, baudot lauku burvību, lai atgūtu spēkus pēc birojā pavadītā stresa pilnā darba cēliena. Pirms desmit gadiem tika apvienotas pirmās lauku tūrisma jomā strādāt gribošās lauku saimniecības. Pašlaik lauku tūrisms jau ir vairāku simtu saimniecību bizness, un šo gadu laikā stipri mainījies ne tikai pieprasījums, bet arī piedāvājums. Augot piedāvājumam, ar katru gadu palielinās arī pieprasījums pēc atpūtas laukos. Atpūtas vieta „Meduļi” atradīsies aptuveni 7 km no Terehovas robežpunkta, kur paveras plašs un pasakains skats uz Zilupi (pilsētu) un Grīvas upes ieleju. Paredzamais uzņēmuma nosaukums ir Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Meduļi”. Tas būs uzņēmums, kas nodarbosies ar tūristu izmitināšanas pakalpojumu sniegšanu. Uzņēmumu plānots dibināt 2011.gada martā, bet darbību paredzēts uzsākt 2013.gada janvārī. Moteļa “Meduļi” paredzamais pamatkapitāls 150 000.00 (Simts piecdesmit tūkstoši lati un 00 santīmi), kas ir aizņemti no A/S Swedbank. Moteļa “Meduļi” juridiskā adrese būs Rīga, Miera iela 101-5, LV - 1013, un faktiskā adrese būs p/n Zilupe, Zilupes novads, Ludzas raj. LV – 5751. Pagaidām tā būs vienīgā tūristu izmitināšanas un apkalpošanas mītne. Nākotnē tiek plānots attīstīt un atvērt jaunus moteļus arī uz citiem nozīmīgiem autoceļiem. Tiks iegādāts zemes gabals, uz kura norisināsies ēku celtniecība. Moteļa „Meduļi” pamatdarbības veidi: 1.tūristu izmitināšanas un apkalpošanas pakalpojumi 2.transporta tehniskās apkopes iespējas. Izvērtējot savas alternatīvas, tika pieņemts lēmums piedāvāt šādus papildpakalpojumus: •lauku pirts; •interneta pieeja; •ugunskura vietas izmantošana; •peldēšanos vietējos dīķos; •kafejnīca ar terasi u.c. Motelī paredzēts izveidot vienvietīgos, divvietīgos numuriņus – kopā 20. No rīta moteļa kafejnīcā tiks pasniegtas brokastis viesiem, pa dienu un vakarā darbojas virtuve un bārs. Moteļa „Meduļi” misija ir savas darbības rezultātā apmierināt pircēju vēlmes un vajadzības pēc iespējas labāk, sniedzot kvalitatīvus pakalpojumus, lai klienti pilnā mērā varētu izbaudīt atpūtu. SIA „Meduļi” izveidošanas mērķis ir nodrošināt 5% tirgus noietu 3 gadu laikā. Darba mērķa realizācijai definētie darba uzdevumi: 1.sniegt informāciju par jaundibināmo uzņēmumu, tā struktūru, personālu, uzņēmumu misiju un mērķiem un identificēt uzņēmuma stiprās, vājās puses, draudus un iespējas. 2.raksturot uzņēmuma vadību un projekta realizācijā iesaistīto darbinieku kompetenci; 3.izpētīt esošo situāciju Latvijas tūrisma tirgū; 4.raksturot projekta darbību un projekta atrašanos tūrisma nozarē; 5.izstrādāt mārketinga plānu un mārketinga stratēģiju projekta attīstībai; 6.veikt projekta plānošanu un izstrādāt darba organizācijas aprakstu; 7.izstrādāt finanšu plānu, veikt izmaksu un efektivitātes analīzi; 8.izvērtēt iespējamos riskus projekta realizācijā un izstrādāt to samazināšanas pasākumus. Moteļa „Meduļi” vadības organizācijas struktūra veidota pēc funkciju principa. Vadības organizācijas struktūra nodrošina visu darbu kontroli, katra darbinieka gan personīgo atbildību par savu darbu, gan darbu vienā vienotā komandā, gan vadības pilno atbildību par visu uzņēmumu kopumā. Plānotais SIA „Meduļi” darbinieku skaits ir 31 cilvēks. Lai izvairītos no problēmām, kas var piemeklēt jebkuru uzņēmumu, un mazinātu risku, SIA „Meduļi” plāno veikt šādus pasākumus: •uzstādīt dūmu detektorus, lai nodrošinātos pret uguns nelaimēm; •veikt moteļa reklāmas pasākumus; •noslēgt līgumus ar patstāvīgajiem piegādātājiem par ēdināšanas un inventāra piegādi; •regulāri sekot līdzi izmaiņām likumdošanā; •apdrošināt moteli.

The company „Meduli” will work in tourism and its related service sphere. The tourism industry has become an integral part of our lives and an important element of economic development. An increasing number of people living in a city want to spend their weekends or vacations in countryside, enjoying country magic to regain strenght after stressful day spent in an Office. Ten years ago first country farms that wanted to work in a sphere of tourism were united. Currently several hundred houses are working in business of country tourism, and during these years not only the demand has changed significantly but also the supply. While the supply is growing the demand for rural recreation also is increasing. Recreation place „Meduli” will be located approximately 7 km from Terehova border crossing where is a wide and fabulous sight to Zilupe town and Griva river valley. An estimated company’s name is limited liability company „Meduli”. It will be a company that will be engaged in the tourist accommodation services. It is planned to be established in March of 2011, and activities are expected to begin in January of 2013. The expected equity capital of the motel „Meduli” is 150 000.00 (one hundred and fifty thousand lats and 00 santims), that are loaned from Swedbank. The domicile of the motel „Meduli” will be 1051 Miera Street, ap. 5, Riga, LV – 1013, but the actual address will be post office Zilupe, Zilupe region, Ludza district, LV – 5751. For the presents it will be the only tourist accommodation and service dwelling house. In the futureit is planned to open new motels on other major roads. The land where the house building will happen will be bought. The basic activities of the motel „Meduli”: 1.Tourist accommodation and service; 2.Transport maintenance. Evaluating alternatives the decision to offer following additional services were made: •Country bath; •Internet access; •Fire place; •Swimming in local ponds; •Coffee-house with terrace etc. In the motel it is planned to place single and double rooms – 20 in total. In tehe morning in the coffee-house the breakfast will be served to guests, bar and kitchen will work during the day and in the evening. The aim of the motel „Meduli” is to satisfy customer’s desires and needs as good as possible, that clients could fully enjoy the rest. The goal of the motel „Meduli” is to provide 5% of market outlets in 3 years. The set objectives to meet the aim of the work: 1.To provide general information on new start-up, its structure, staff, company’s aims and goals and to identify company’s strengths and weaknesses, threats and opportunities; 2.To describe company’s managers and employees that are involved in the project implementation authority; 3.To explore the current situation of tourism market; 4.To describe the project activities and its eksistence in the sphere; 5.To develop a marketing plan and marketing strategies for project development; 6.To carry out project planning and to develop a working description of the organization; 7.To develop a financial plan and to make cost-effectiveness analysis; 8.To evaluated the possible risks in project implementation and to work out reduction measures. The management of the motel „Meduli” has been formed by the functions principle. The management ensures the control of all actions, also personal responsibility for their work of each employee, and for work as a team, and full responsibility af the management for all company in general. The planned number of employees of the motel „Meduli” is 31 people. To avoid the problems that could strike each company and to reduce the risk „Meduli” Ltd. Is planning to take the following steps: •Setu p smoke detectors to avoid fire; •Make promotional activities; •Conclude a contract with an independent suppliers about catering and inventory supply; •Regularly follow the changes in legislation; •Insure the motel.
Project Motel establishment in Ludza
Keywords: Finanses un kredīts