Makro- un mikroelementu satura variācijas melnā plūškoka (Sambucus nigra) ogās un ziedos - Viļuma, Rita (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma ietvaros tika analizēts melnā plūškoka (Sambucus nigra) makro- un mikroelementu saturs ogās un ziedos. Ogu paraugu sagatavošanai izmantoja sauso mineralizāciju. Fe, Mn un Zn saturs tika noteikts izmantojot FAAS; K saturs ar FAES; citu metālisko un nemetālisko elementu noteikšana ar ICP-MS metodi. Ziedkopu paraugu sagatavošanai izmantoja slapjo mineralizāciju ar mikroviļņu enerģiju. Ķīmisko analīzi veica ar ICP-MS. Iegūtie elementu rezultāti tika atbilstoši apstrādāti, salīdzināti ar dažādiem literatūras avotiem un pētījumiem, kā arī izvērtēts to nozīmīgums dzīvajos organismos.

Within the bachelor's thesis, the content of macro- and microelements of black elderberry (Sambucus nigra) in berries and flowers was analysed. Dry mineralization was used to prepare berry samples. The Fe, Mn and Zn contents were determined using a FAAS; K content with FAES; determination of other metallic and non-metallic elements by ICP-MS method. Wet mineralization with a microwave energy was used to prepare inflorescence samples. Chemical analysis was performed by the ICP-MS. The obtained results of the elements were appropriately processed, compared with various literature sources and studies, as well as their significance in living organisms was evaluated.
Variations of the macro- and microelement content in black elderberry (Sambucus nigra) berries and flowers
Keywords: Ķīmija; MELNAIS PLŪŠKOKS; PLŪŠKOKA OGAS; PLŪŠKOKA ZIEDKOPAS; MINERALIZĀCIJA; ATOMABSORBCIOMETRIJA