Eiropas Savienības Vides politikas ietekme uz rūpniecības nozari Latvijā - Očagova, Laura (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī maģistra darba temats ir „Eiropas Savienības vides politikas ietekme uz rūpniecības nozari Latvijā”. Šī darba mērķis ir noskaidrot, kā Eiropas savienības vides politika ietekmē rūpniecības nozari Latvijā, pētot tās ietekmi gan Latvijas rūpniecības nozarē, gan rūpniecības nozarē visā pasaulē. Šī darba izstrādes gaitā tika izmantotas vairākas pētīšanas metodes- intervējot Latvijas ražošanas uzņēmumu pārstāvjus tika izmantota kvalitatīvā metode, apkopojot datus tika izmantota gan statistiskā datu apkopošanas metode, gan analīzes metodes. Maģistra darbs sastāv no ievada, trim nodaļām, secinājumiem un izmantotās literatūras saraksta. Darba pirmajā nodaļā tiek apskatīti ekonomiskās politikas attīstības vēsturiskie posmi, šīs politikas mērķi un instrumenti, kā arī ekonomiskās politikas ietekme uz ražošanu un apkārtējo vidi. Otrajā nodaļā, savukārt, uzmanība tiek pievērsta Eiropas Savienības ekonomiskajai politikai, šīs politikas instrumentiem un Eiropas savienības ekonomiskās politikas ietekmei uz ražošanu, kā arī Eiropas Savienības vides politika, tās instrumenti un ietekme uz ražošanu. Šī maģistra darba trešajā nodaļā tiek pētīta Eiropas Savienības vides politikas ietekme uz rūpniecības nozari Latvijā, veicot nelielu ieskatu arī, kā šī politika ietekmē rūpniecības nozari pasaulē. Pētījumu rezultātā izdarītie secinājumi ir šādi: Eiropas Savienības vides politika negatīvi ietekmē rūpniecības nozari Latvijā, taču iemesls ne vienmēr ir pati Eiropas Savienības vides politika, bet gan Latvijas nepilnīgā vides un ekonomiskā politika, kas neveicina ražošanas attīstību, bet tikai kavē to. Maģistra darba kopējais apjoms ir 79 lapaspuses, darbs ir ilustrēts ar 3attēliem un 3 tabulām.

The theme of this Master thesis is „European Union environmental policy’s impact on manufacturing in Latvia”. The aim of this master’s work is to find out, how and do EU environmental policy impact latvian manufacturing, by reseraching its impact both in manufacturing in Latvia and the rest of the world. During the process of this work there were used several methods, like qualitative method, statistical surveying method and analysing method. This master’s work consists of three parts as well as conclusions and a list of bibliography. In the first chapter of the thesis there are viewed economic policy’s historical development, its aims and instruments as well as economic policy’s impact on manufacturing and environment. In the second part of the work, there are vieved such items as European Union’s economic policy, its instruments and impact on manufacturing as well as European Union’s environmental policy, its instruments and impact on manufacturing. The third parti s devoted to reserach on how the European Union’s environmental policy impact on manufacturing both in Latvia and the rest of the world. As a conlcusion of this master work can be drawn a statement, that European Union’s environmental policy do impact on manufacturing by slowing its expansion, but this policy is not the only reason- also Latvian disadvantages in environmental and economic policy slow manufacturing expansion. The paper contains 79 pages and is illustrated by 3 pictures and 6 tables.
European Union Environmental Policy's Impact on Manufacturing in Latvia
Keywords: Ekonomika