Celtniecības rotaļas 4 gadus vecu bērnu priekšstatu par formu sekmēšanai - Brangule, Linda (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Linda Brangule Darba vadītāja: Dr.paed.Dagnija Vigule Kvalifikācijas darba tēma: Celtniecības rotaļas 4 gadus vecu bērnu priekšstatu par formu sekmēšanai Darba mērķis: Teorētiski un empīriski pētīt celtniecības rotaļas 4 gadus vecu bērnu priekšstatu par formu sekmēšanai Pētījuma jautājums: Kā pirmsskolas izglītības iestādē, rotaļnodarbībā iesaistot celtniecības rotaļas, iespējams attīstīt 4 gadus vecu bērnu priekšstatus par formu? Darbs sastāv no divām daļām: teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā ir aprakstītas pedagogu atziņas par 4 gadus vecu bērnu vecumposma īpatnībām, matemātiskajām iemaņām, tai skaitā, telpisku figūru apguvi. Tāpat tiek aplūkotas teorētiskās nostādnes par izpratnes par formu sekmēšanu caur praktisku darbošanos un celtniecības rotaļām. Empīriskajā daļā pirmsskolas izglītības iestādes vienā grupā tika īstenots pētījums par celtniecības rotaļu iesaisti rotaļnodarbībā. Pēc pētījuma īstenošanas tika veikta bērnu priekšstatu par formu novērtēšana. Darba noslēgumā empīriskajā daļā tika aprakstīti darba autores novērojumi un secinājumi par celtniecības rotaļām kā līdzekli pirmsskolas vecuma bērnu izpratnes par formu sekmēšanai. Uz pētījuma jautājumu var atbildēt, ka, izmantojot celtniecības rotaļas bērnus saistošā veidā (piemēram, kā pasakas atstāstīšanas elementu) un risinot dažādas problēmsituācijas, iespējams bērnos radīt interesi par ģeometrisko formu un veicināt tās iepazīšanu, (tai skaitā raksturošanu, salīdzināšanu, grupēšanu, jaunu formu izveidošanu). Atslēgas vārdi: ģeometriskā forma, izpratnes par ģeometrisko formu sekmēšana, celtniecības rotaļas, ģeometriskas telpiskas figūras. Kvalifikācijas darba apjoms: 30 lapaspuses, 5 tabulas, 6 diagrammas, 4 attēli, 13 izmantotie avoti.

Author of the Paper: Linda Brangule Supervisor: Dr.paed. Dagnija Vigule Title of the Qualification Paper: Construction games to promote the understanding of shapes in 4-Year-Old Children Aim of the Qualification Paper: To theoretically and empirically study the role of construction games in promoting the understanding of shapes in 4-year-old children. Research Question: How the inclusion of construction games in preschool educational activities can promote 4-year-old children's understanding of shapes? The paper consists of two parts: a theoretical part and an empirical part. The theoretical part discusses educators' insights into the developmental characteristics of 4-year-old children, their mathematical skills, including the acquisition of spatial figures. It also examines theoretical approaches to promoting shape understanding through hands-on activities and construction games. In the empirical part, a study was conducted in a preschool group on the use of construction games in educational activities. After the study, an assessment of the children's understanding of shapes was carried out. The conclusion of the empirical part includes the author’s observations and conclusions on using construction games as measure to promote shape understanding in preschool children. The research question can be answered as follows: by using construction games in an engaging way (e.g., as part of retelling fairy tales) and addressing various problem-solving situations, it is possible to spark children's interest in geometric shapes and promote their understanding, including describing, comparing, grouping, and creating new shapes. Keywords: geometric shape, promotion of shape understanding, construction games, geometric spatial figures. Length of the Qualification Paper: 30 pages, 5 tables, 6 diagrams, 4 pictures, 13 references.
Construction games to promote the understanding of shapes in 4-Year-Old Children
Keywords: Izglītības zinātnes; ģeometriskā forma; celtniecības rotaļas; izpratnes par ģeometrisko formu sekmēšana; telpiskas figūras