Tiesības uz eitanāziju - Kreišmane, Annija Krista (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā tiek apskatīts jautājums par tiesībām uz eitanāziju jeb tiesībām uz nāvi. Autore izzina eitanāzijas dažādās formas, tās pozitīvos un negatīvos aspektus, kā arī saistību ar reliģisko aspektu un cilvēku morāli. Vērtējot tiesību uz nāvi pozitīvos un negatīvos aspektus, tiek salīdzināti arī dažādi viedokļi par šādu tiesību ieviešanas nepieciešamību Latvijā. Darba autore izanalizē valstu regulējumus, kur pastāv tiesības uz eitanāziju, kā arī to kādēļ šāds regulējums pastāv augsti attīstītajās valstīs. Tiek pētīta tiesu prakse, no tā veidojot secinājumus par tiesību uz eitanāziju ieviešanas nepieciešamību Latvijas tiesiskajā sistēmā kā cilvēka pamattiesības, kuras izriet no cilvēka brīvas izvēles demokrātiskā valstī. Bakalaura darba rakstīšanas laikā Latvijas tiesiskajā sistēmā pagaidām nav regulējuma par tiesībām uz nāvi, taču šis darbs tiek veidots, lai attīstītu izpratni par eitanāzijas un to formu pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem. Autore uzskata, ka ir nepieciešams arī Latvijas tiesiskajā sistēmā ieviest tiesību uz nāvi regulējumu, kas varētu atvieglot daudzu neizārstējami slimu cilvēku ciešanas. Atslēgvārdi: eitanāzija, dzīvība kā augstākā vērtība, morāle, reliģija, eitanāzijas formas, ārvalstu nacionālais regulējums, tiesu prakse.

This bachelor thesis examines the right to euthanasia, or the right to die. The author explores the different forms of euthanasia, its positive and negative aspects, as well as its relationship to religion and morality. In assessing the positive and negative aspects of the right to death it also compares different opinions on the necessity of introducing such a right in Latvia. The author analyses the regulations of countries where the right to euthanasia exists, as well as the reasons why such regulations exist in highly developed countries. After researching the court legislation, conclusions are made on the necessity of introducing the right to euthanasia in the Latvia legal system as a fundamental human right arising from person’s free choice in a democratic state. At the time of writing the bachelor thesis, the Latvia legal system does not yet have a regulation on the right to death, but this thesis is aimed at developing and understanding of the positive and negative aspects of euthanasia and its forms. The author believes that it is necessary to introduce a right to die legislation in the Latvian legal system, which could alleviate the suffering of many terminally ill people. Keywords: euthanasia, life as the highest value, morality, religion, forms of euthanasia, foreign national regulations, court practice.
Right of Euthanasia
Keywords: Juridiskā zinātne; eitanāzija; dzīvība kā augstākā vērtība; morāle; reliģija; eitanāzijas formas