Iekšējās informācijas izmantošana un nelikumīga izpaušana finanšu instrumentu tirdzniecībā - Rusakovs, Jurijs Georgs (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir iekšējās informācijas izmantošana un nelikumīga izpaušana finanšu instrumentu tirdzniecībā. Ņemot vērā kapitāla tirgu ietekmi uz pasaules ekonomiku un iespējamo kapitāla tirgu aktivizēšanos Latvijas Republikā, pieaug arī ar šo nozari saistīto riski. Tādēļ ir nepieciešams analizēt ļaunprātīgas tirgus manipulēšanas apkarošanas institūtu, kā arī aplūkot iespējamo personas atbildību par nelikumīgu iekšējās informācijas izpaušanu un izmantošanu. Darba mērķis ir izpētīt iekšējās informācijas ļaunprātīgas izmantošanas apkarošanas institūtu, analizējot Eiropas Savienības regulējuma attīstību un ietekmi uz Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, kā arī izpētot Amerikas Savienoto Valstu, Krievijas Federācijas, Apvienotās Karalistes, Austrālijas un Ķīnas Tautas Republikas pieeju tirgus manipulēšanas apkarošanā. Tāpat darbā tiek apskatīti kriminālatbildības, administratīvās atbildības un civiltiesiskās atbildības veidi par iekšējās informācijas izpaušanu un tās izmantošanu finanšu instrumentu tirgū.

The topic of the Bachelor Thesis is insider dealing and illegal disclosure in the trading of financial instruments. Given the impact of capital markets on the global economy and the possible activation of capital markets in the Republic of Latvia, the risks associated with this sector are also increasing. Therefore, it is necessary to analyse the institute of combating market abuse, as well as to consider the potential liability of a person for illegal disclosure and use of inside information. The purpose of this work is to examine the insider dealing institute by analysing the development of the European Union regulation and its impact on the legislation of the Republic of Latvia, as well as by examining the approach of the United States of America, the Russian Federation, the United Kingdom, Australia and the People's Republic of China in combating market manipulation. The work also examines the types of criminal, administrative, and civil liability for the disclosure and use of inside information in the financial instruments market.
Insider dealing and illegal disclosure in the trading of financial instruments
Keywords: Juridiskā zinātne; finanšu instrumenti; finanses; iekšēja informācija; uzraudzība; bankas