Islāma bankas un to darbības perspektīvas - Tuļai, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2008)
Šī darba mērķis ir izanalizēt islāma banku darbību, izpētīt to vietu mūsdienu pasaules tirgū un problēmas, kas saistītas ar to attīstības perspektīvām nākotnē, un, balstoties uz veikto analīzi, izstrādāt priekšlikumus, kas pēc autores domām garantētu islāma banku turpmāku veiksmīgu attīstību un to ietekmes pastiprināšanos pasaules finanšu tirgū. Sakarā ar to, ka islāma bankas ir samērā jauns fenomens pasaules finanšu tirgū, kas strauji attīstās, daudzi visas pasaules baņķieri un uzņēmēji, savā darbībā sastopoties ar to, ar grūtībām saprot islāma banku biznesa specifiku. Tas pamato autores izvēlētās tēmas “Islāma bankas un to darbības perspektīvas” aktualitāti un padara šo darbu par skaidrojošu materiālu par islāma banku darbības specifiku gan mūsdienās, gan nākotnē. Maģistra darba struktūra ir izveidota atbilstoši autores kopējām iecerēm un pētījuma loģikai. Pirmajā nodaļā tiek izanalizēti islāma banku funkcionēšanas principi un teorētiskie pamati. Otrā nodaļa tiek veltīta islāma un tradicionālā banku modeļa darbības atšķirību salīdzinošai analīzei. Trešajā darba nodaļā tiek analizēta islāma banku rašanās un attīstības vēsture, kā arī islāma banku darbība Eiropas Savienības finanšu tirgū. Pēdējā nodaļā tiek apskatīta islāma banku vieta pasaules finanšu tirgū un veikta islāma banku modeļa nākotnes attīstības perspektīvu analīze. Darbs ir izveidots, balstoties uz islāma banku un tradicionālo finanšu institūtu salīdzinošo analīzi, kā arī islāma banku darbības pasaules finanšu tirgū ekonomisko analīzi. Pēc autores domām, galvenais rezultāts, kas tika sasniegts, izanalizējot visus nozīmīgākos Islāma banku sistēmas darbības aspektus, ir secinājums, ka, neskatoties uz visām atšķirībām starp islāma un tradicionālajām bankām, tām ir kopīga loma pasaules finanšu tirgus ietvaros, proti, finanšu starpnieku loma, kas veic kapitāla pārdali pasaules finanšu tirgus ietvaros, bet kas ir orientētas uz dažādām klientu grupām. Tādēļ šo divu modeļu pastāvēšana un veselīga konkurence vienotā pasaules finanšu tirgus plaknē šķiet labvēlīga kā pasaules finanšu tirgum, tā arī visai banku sistēmai.

The aim of the thesis is to analyse the activity of Islamic banks, investigate their position in the world financial market of today as well as the issues, connected with the prospects of their further development, and on the basis of the performed analysis to develop the recommendations that, in the author’s opinion, would guarantee favourable further development of Islamic banks and strengthening of their influence in the world financial market. Due to the fact that Islamic banks is a relatively new and rapidly developing phenomenon in the world financial market, and a number of bankers and entrepreneurs all over the world have to reckon it, still the majority scarcely realizes the specificity of Islamic banking business. All the abovementioned makes the theme “Islamic Banks and prospect of its activity” of the thesis chosen by the author up-to date for the application as an introductory material to the specificity of the activity of Islamic banks both currently and in the future perspective. The framework of the master's paper is based on the author's general conceptions and research logic. In the first chapter the theoretical basis and principles of Islamic banking are analysed. The second chapter is devoted to the comparative analysis of the differences in the activity of Islamic banks and conventional banks. In the third chapter of the thesis the historical perspective of origins and development of the Islamic banks is scrutinized, as well as the activity of Islamic banks in the financial market of the European Union. The final chapter describes the position of Islamic banks in the world financial market and provides the analysis of the perspectives of the development of Islamic banking model in future. Present thesis is built upon the comparative analysis of Islamic banks and conventional financial institutes, comprising economic analysis of the activity of Islamic banks on the world financial market. The principal result in the author’s opinion, attained by analysing all the aspects of the activities of Islamic banking system included in present thesis, is the conclusion that notwithstanding with all the differences between Islamic and conventional banks, they play a general role within the framework of world financial market – a role of financial mediators, implementing redistribution of capital within the world financial market, at the same time being directed at a different customers’ group. Due to this fact the existence and healthy competition of these two models in one dimension of the world financial market appears feasible and favourable both for the world financial market, as well as for all the banking system.
Islamic Bank and Prospect of its Activity
Keywords: Ekonomika