Bezmantinieku mantas tiesiskais regulējums un problēmjautājumi - Reble, Sintija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bezmantinieku manta ir manta, kas pēc mantojuma atstājēja nāves nepāriet neviena mantinieka īpašumā, jo mantojuma atstājējam nav mantinieku vai tie neatbilst mantojuma pieņemšanas nosacījumiem. Nereti uz mantojuma masu gulstas apgrūtinājumi, kuru dēļ mantojums tiek atraidīts un atzīts par bezmantinieku mantu. Bakalaura darba ietvaros tiek analizēts bezmantinieku mantas regulējums, kreditoru tiesības bezmantinieku mantas ietvarā un bezmantinieku mantas piekritība. Bakalaura darbā autore secina, ka bezmantinieku mantas institūta jēdziens nereti tiek izmantots neprecīzi, valsts statuss attiecībā uz kreditoriem ir neatbilstoši priviliģēts, ierobežojot citu subjektu tiesības. Pētījuma ietvaros, autore izvirza priekšlikumus bezmantinieku mantas institūta tiesiskā regulējuma uzlabošanai.

Escheat is property which after the death of the estate leaver does not transfer to the ownership of any heir because the estate leaver has no heirs, or they do not conform to the requirements for acceptance of the estate. Often, the mass of the estate is covered by claims which lead to the rejection of the estate and is proclaimed as escheat property. Normative acts, the rights of creditors within the framework of the escheat institute and the jurisdiction of escheat are analysed in the bachelor’s thesis. Within the framework of the bachelor's work, the author concludes that the concept of the institute of escheat is often used inaccurately, the status of the state in relation to creditors is inappropriately privileged, restricting the rights of other subjects. As part of the bachelor’s thesis, the author puts forward proposals for the improvement of the legal framework of the escheat institute.
Legal regulation and issues of the escheat institution
Keywords: Juridiskā zinātne; bezmantinieku manta; mantojums; bezmantinieku mantas piekritība; zvērināta tiesu izpildītāja rīcība ar bezmantinieku mantu