Rase un dzimte Marka Tvena romānos („Toma Sojera piedzīvojumi” un „Haklberija Fina piedzīvojumi”) - Ivanova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2008)
Anotācija Izpētes darbs ”Rase un dzimte Marka Tvena romānos (”Toma Sojera piedzīvojumi” un Haklberija Fina piedzīvojumi”)” ir 19. gadsimta Amerikāņu reālisma galveno tendenču pārskats, kā arī Marka Tvena romānu ”Toma Sojera piedzīvojumi” un ”Haklberija Fina piedzīvojumi” analīze, kur tiek akcentēti rases/rasu attiecību un dzimtes jautājumi. Mana izpētes darba mērķis ir veikt amerikaniskuma idejas analīzi (pēc Marka Tvena viedokļa). Darbs ir veikts, ņemot vērā informāciju no vairākām grāmatām un Interneta resursiem, kas ir pieejami Rīgas Centrālajā bibliotēkā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Humanitārā Filoloģijas Lasītavā. Izpētes darba gaitā tika secināts, ka abi Tvena romāni (”Toma Sojera piedzīvojumi” un ”Haklberija Fina piedzīvojumi”) ar rases un dzimtes jautājumu palīdzību apspriež amerikaniskuma idejas būtību, kur Amerikānis (pēc Marka Tvena viedokļa) ir katrs, kas ir Amerikas daļa, un nav svarīgi vai viņš ir balts vai melns, viņš ir Amerikānis.

Abstract The research work ”Questions of Race and Gender in Mark Twain’s Novels (”The Adventures of Tom Sawyer” and ”The Adventures of Huckleberry Finn”) provides a review on the main tendencies of American realism of the 19th century, and the analysis of Twain’ novels (“The Adventures of Tom Sawyer” and “The Adventures of Huckleberry Finn”), focusing on the questions of race/racial relations and questions of gender. The purpose of my work is to analyze the issue of ”Americanness” from Mark Twain’s point of view. The research work has been informed by critical sources available at Riga Central Library, National Library of Latvia, Reading Room of the Humanities/Philology of the University of Latvia and on the Internet. In the course of the analysis it was concluded that both novels by Mark Twain (“The Adventures of Tom Sawyer” and “The Adventures of Huckleberry Finn”) address the issue of ”Americanness” through the questions of race and gender, where the American (from Mark Twain’s point of view) is everyone who is a part of America, no matter whether he is black or white, he is American by all means.
Questions of Race and Gender in Mark Twain’s Novels (“The Adventures of Tom Sawyer” and “The Adventures of Huckleberry Finn”)
Keywords: Filoloģija