Fonētisko vingrinājumu praktizēšana 10.klases iesācēju zināšanu līmeņa skolēniem franču valodas apguves mācību procesā - Kariņa, Evija Anastasia (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī pētījuma priekšmets ir franču valodas fonētikas mācīšana kādā no Vidzemes reģiona ģimnāzijas 10. klašu skolēniem, valodas apguves sākumposmā. Pētījuma mērķis ir analizēt fonētikas vingrinājumu praktizēšanas ietekmi uz skolēnu valodas apguves kvalitāti kā arī viņu motivāciju. Sākumā, balstoties uz dažādu speciālistu atziņām, tika izstrādāta teorētiskā daļa, kurā tika analizēta fonētikas apguves nozīme. Pētījuma empīriskās daļas veikšanai tika izvēlēta kontroles grupa, kura turpināja mācības pēc sākotnējās programmas, un eksperimentālā, kurai mācību saturā tika integrēts fonētikas vingrinājumu komplekss. Pēc iejaukšanās, tika salīdzināti abu grupu rezultāti, veicot fonētisko testu analīzi, kā arī anketēšanu. Pētījuma rezultāti parādīja, ka fonētisko uzdevumu integrēšana mācību saturā proporcionāli gramatikai, leksikai un ortogrāfijai, uzlabo skolēnu franču valodas apguves kvalitāti un pozitīvi ietekmē viņu motivāciju. Pētījuma secinājumi var būt noderīgi franču valodas mācību līdzekļu izstrādāšanai, skolotāju apmācībai kā arī citiem valodu izglītības speciālistiem.

L’étude a porté sur l'enseignement de la phonétique du français aux élèves de 10e année d'un gymnase régional de Vidzeme, du niveau débutant. L'objectif de cette étude est d'analyser comment la pratique d'exercices de phonétique influence la qualité de l'acquisition du français par les élèves, ainsi que leur motivation. Dans un premier temps, en s'appuyant sur les théories de divers auteurs, une base théorique a été élaborée, en analysant l'importance de la phonétique pour l’apprentissage du français. Pour la partie empirique de l'étude, un groupe témoin a été sélectionné, qui a continué à étudier selon le programme initial, et un groupe expérimental, pour lequel les exercices de phonétique ont été intégrés au programme. Après l'intervention, les résultats des deux groupes ont été comparés en analysant des résultats des tests phonétiques et des questionnaires. Les résultats de l'étude ont montré que l'intégration d'activités phonétiques dans le programme scolaire, proportionnellement à la grammaire, au vocabulaire et à l’orthographe améliore la qualité de l’acquisition de la langue française par les élèves et affecte positivement leur motivation. Les résultats de l’étude pourraient être utiles pour l'élaboration du matériel pédagogique en langue française, pour la formation des enseignants, ainsi que pour d'autres spécialistes de l'éducation aux langues.
Exercices de phonétique pour les élèves de 10e année de niveau débutant en français langue étrangère
Keywords: Izglītības zinātnes; fonētikas didaktika; franču valoda; fonētiskie testi; didactique de la phonétique; langue française