Nepilngadīgo noziedzības īpatnības - Zvirgzdiņa, Judīte (Latvijas Universitāte, 2015)
Arvien lielākas bažas pasaulē izraisa nepilngadīgo noziedzības izplatība un tas, ka nepilngadīgo ienākšana kriminālajā pasaulē notiek arvien agrāk. Bērnu un pusaudžu noziedzība ir problēma, kas ikvienā sabiedrībā tiek uztverta īpaši sāpīgi. Darbā ir pētīta un analizēta nepilngadīgu un pilngadīgu peronu noziedzība, noziedzīgu nodarījumu dažādība un statistikas dati. Bakalaura darbs „Nepilngadīgo noziedzības īpatnības” sastāv no ievada, četrām nodaļām ar 11 apakšnodaļām un kopsavilkuma. Pirmajā nodaļā tiek dots noziedzības vispārējais raksturojums, aplūkoti statistikas dati un dots nepilngadīgo noziedzības raksturojums. Otrajā nodaļā atspoguļots nepilngadīgo personu sociāli demogrāfiskais un kriminoloģiskais raksturojums. Trešajā nodaļā tiek pētīti nepilngadīgo noziedzīgo nodarījumu faktori, kas saistīti ar sociālo vidi un vecumposma īpatnībām. Savukārt, ceturtajā nodaļā tiek analizēta atbildība un sods un izstrādāti ieteikumi nepilngadīgo noziedzības novēršanai. Darbā izmantoti 17 literatūras avoti, Latvijas Repubikas normatīvie akti, interneta resursi un intervijas. Darba apjoms ir 55 lapaspuses un tajā ir 1 tabula. Darba mērķis ir apzināt nepilngadīgo noziedzības cēloņus un veicinošos faktorus, atšķirības starp nepilngadīgo un pilngadīgo noziedzības tendencēm, kā arī dot ieteikumus, lai noziedzību mazinātu. Atslēgvārdi: nepilngadīgo noziedzība, socializācijas process, uzvedības traucējumi, noziedzību veicinošie faktori.

Growing concern in the world is caused by spread of juvenile delinquency and the fact that juveniles enter the criminal world at ever earlier age. Children and teenager crime is a problem that every society perceive particularly painful. There is studied and analyzed minor and an adult crime, criminal offenses and diversity statistics in the Paper. Bachelor’s Thesis „Peculiarities Of Juvenile Delinquency” consists of Introduction, 4 Chapters, 11 Sub-chapters, Conclusion. There is given general characterization of crime, statistical data and the characteristics of juvenile delinquency in the first chapter. The second chapter shows minors socio-demographic and criminological characteristics. There are studied juvenile offenses factors related to the social environment and age group characteristics in the third chapter. There is analyzed the responsibility and punishment and produced recommendations for the prevention of juvenile delinquency in the fourth chapter. There are 17 literature sources, laws and regulations of Republic of Latvia, internet resources and interviews used in the Bachelor’s Thesis. The Paper consists of 55 pages and contains 1 table. Bachelor`s Thesis aim is to identify the causes of juvenile delinquency and the contributing factors, the differences between juvenile and adult crime trends, as well as to make recommendations to reduce crime. Keywords: juvenile delinquency, the socialization process, behavior disorders, delinquency contributing factors.
Peculiarities Of Juvenile Delinquency
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgo noziedzība; socializācijas process; uzvedības traucējumi; noziedzību veicinošie faktori