Ģeoloģisko un ģeodinamisko procesu novērtējums Bauskas pilskalna teritorijā - Gulbe, Agneta (Latvijas Universitāte, 2007)
Agneta Gulbe – „Ģeoloģisko un ģeodinamisko procesu novērtējums Bauskas pilskalna teritorijā”. Bakalaura darbs, Rīga 2007. gads, 68 lpp. Bakalaura darbā ir sniegta ģeoloģiskās uzbūves interpretācija balstoties uz 1991. gada inženierģeoloģiskās izpētes urbumiem un 2007. gada janvāra vidū veiktajiem radiolokācijas izpētes darbiem. Laboratorijas apstākļos tika noteiktas Bauskas pilskalna teritorijā sastopamās gruntis (kuru savstarpējais izvietojums attēlots plānā), to dabiskais mitrums un konsistence. Raksturotas potenciālās riska zonas ņemot vērā, pilskalna vecos foto uzņēmumus un vēsturiskās literatūras studēšanu, regulāros pilskalna novērojumus, laboratorijas analīžu, dolomītu pārkaru, un nogāžu slīpuma leņķu mērījumus. Pirmajā nodaļā ir atspoguļota darbu metodika, kas sastāv no lauku un laboratorijas darbiem. Otrajā nodaļā ir sniegts vispārējs Bauskas pilskalna teritorijas raksturojums. Trešajā nodaļā raksturots Bauskas pilskalna ģeoloģiskā uzbūve un sastopamie grunšu tipi. Ceturtā nodaļa ir veltīta eksogēno ģeodinamisko procesu novērtēšanai un raksturošanai, kā arī ir sniegtas rekomendācijas par iespējamiem aizsardzības pasākumiem un izpētes darbiem nākotnē. Darbs sastāv no 68 lapaspusēm, ievada, 4 nodaļām ar apakšnodaļām un secinājumiem. Darbā ir 22 attēli, 2. tabulas, 3 pielikumi., kuros ir 11 att., 4 tab. Atslēgas vārdi: Bauskas pils, Bauskas pilskalna pamatnes nostiprināšana, Bauskas pilskalna inženierģeoloģiskie apstākļi.

Agneta Gulbe – “The Evaluation of Geological and Geodynamical processes in the territory of Bauska Castle Mound”. Bachelor’s Paper, Riga, 2007. 68 pages. The Bachelor’s Paper contains the interpretation of geological structure, based on engineering and geological investigations of the drill holes of 1991 and on the radiolocation research works carried out in the middle of January, 2007. In the laboratory environment, the soils present in Bauska castle mound were defined (the interrelation of them has been depicted in the plan), its natural humidity and consistency. The potential zones of risk have been described, taking into consideration the old photos of the castle mound and the investigations of historical literature, regular observations of the castle mound, laboratory analysis, and the measurements taken from the dolomite overhangs and the angle of slopes. The first chapter reflects the methodology of the works, which consisted of field and laboratory operations. The second chapter deals with the overall description of the Bauska castle mound territory. In the third chapter, the geological structure and types of soils are described. The fourth chapter is dedicated to the evaluation and description of exogenous geodynamical processes, as well as some recommendations are offered for the possible protective operations and future researches. The Paper consists of 68 pages, introduction, 4 chapters with sub-chapters and conclusions. The Paper contains 22 pictures, 2 tables, 3 appendices which contains 11 pictures, 4 tables. Key words: Bauska castle mound, the fixation of the foundation of Bauska castle mound, engineering of geology conditions of Bauska castle mound.
Evaluation of geological and geodynamical processes at area of the Bauska hillfort
Keywords: Ģeoloģija