Zileņu izspiedu ekstrakta pretiekaisuma efekti in vitro - Fišere, Olga (Latvijas Universitāte, 2020)
Savvaļas ogu bioaktīvi fitoķīmiski savienojumi kopā spēj uzrādīt virkni bioloģisko aktivitāšu, ietekmējot cilvēku veselību. Veselību ietekmējošās bioloģiskās aktivitātes galvenokārt attiecināmas uz sastāvā esošajiem polifenoliem, kuriem piemīt antioksidantu, pretiekaisuma un pretmikrobu īpašības. Darba mērķis ir pētīt zileņu izspiedu ekstrakta pretiekaisuma efektus in vitro. Pētījumā tika pētīta zileņu izspiedu ekstrakta ietekme uz iekaisuma procesos iesaistīto enzīmu - ksantīnoksidāzes, lipoksigenāžu 5 un 15 (LOX-5 un LOX-15) un ciklooksigenāzes 1 (COX-1) aktivitāti, izmantojot fluorimetriskās un kolorimetriskās metodes. Rezultāti liecina, ka zileņu izspiedu ekstrakts inhibē COX-1, LOX-5 un ksantīnoksidāzes aktivitāti, bet neietekmē LOX-15 aktivitāti. Secinājums ir, ka ekstraktam piemīt pretiekaisuma īpašības in vitro testos un visspēcīgāk izpaužas ksantīnoksidāzes inhibīcija.

The bioactive phytochemical compounds of wild berries are able to exhibit a range of biological activities that affect human health. Biological activities affecting health are mainly attributable to the constituent polyphenols, which have antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial properties. The aim of this work is to study the anti - inflammatory effects of bog bilberry pomace extract in vitro. We studied the effect of bog bilberry pomace extract on the activity of enzymes involved in inflammatory processes - xanthine oxidase, lipoxygenases 5 and 15 (LOX-5 and LOX-15) and cyclooxygenase 1 (COX-1) using fluorimetric and colorimetric methods. The results show that the extract inhibits the activity of COX-1, LOX-5 and xanthine oxidase, but does not affect the activity of LOX-15. The conclusion is that the bog bilberry pomace extract has anti-inflammatory properties in in vitro tests with the strongest inhibition of xanthine oxidase.
Anti-inflammatory effects of bog bilberry pomace extract in vitro
Keywords: Farmācija; polifenoli, IC50; Vaccinium spp. ogu ekstrakti; COX – 1; COX – 2; LOX - 5