Tiesu varas neatkarība Latvijas Republikā no valsts varas dalīšanas teorijas pozīcijām - Adamoviča, Diāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Diāna Adamoviča. Bakalaura darbs par tiesu varas neatkarību Latvijas Republikā no valsts varas dalīšanas teorijas pozīcijām. Darba vadītājs: Dr.iur., prof. Sanita Osipova, Rīgā, 2017. Valsts varas dalīšanas princips ir valsts organizācijas pamatprincips. To, kā tiek organizēta valsts pārvalde, ietekmē visas sabiedrības dzīvi. Valsts varas dalīšanas principa kontekstā, tiesu varai ir īpaša loma, jo tā garantē cilvēka tiesības uz taisnīgu tiesu. Taču, lai tiesa varētu sekmīgi veikt savus konstitucionālos pienākumus, tai ir jābūt neatkarīgai daudzos aspektos. Darbā tiks veikts ieskats valsts varas dalīšanas teorijā. Vispārīgi tiks pētīta attīstība un tās prakse mūsdienās. Darbā ir aplūkojami daļa no starptautiskajiem kritērijiem, kas tiek izvirzīti tiesu varas neatkarībai. Pamatojoties uz izpētīto, darbā ir veikta analīze par trīs tiesu neatkarības garantijām Latvijas Republikā. Darbs sastāv no 3 nodaļām, 8 apakšnodaļām, ievada un kopsavilkuma. Darbā izmantoti tādu autoru darbi, kā Dž. Loks, Š.L.de Monteskjē u.c.

Diāna Adamoviča. Bachelor thesis about judiciary independence of Republica of Latvia from the aspect of the separation of powers. Advisor: dr.iur.prof. Sanita Osipova. Riga, 2017th. Separation of powers is a fundamental principle of the national organization. The way how public administration is organize, affects the whole society. In the context of separation of powers, judiciary has a special role, because it guarantees a person’s right to a fair trial. But in order to succesfully carry out their constitutional duties, it has to be independent in many aspects. Judicial independence will be analysed from the positions of separation of powers. In work will be include general overview on how separation of powers developed, also on its practice nowadays. In work will be studied international criteria on judicial independence. Based on the studied, author analayse three judicial independence guarantess in Republic of Latvia. The work consists of three chapters, eight subchapters, introduction and summary. Work is based on John Locke, Charles Louis de Montesquieu etc.
The independence of judicial power of the Republic of Latvia from positions of the theory of separation of powers
Keywords: Juridiskā zinātne; varas dalīšanas teorija; līdzsvara un atsvara sistēma; tiesiska valsts; tiesu vara; tiesu neatkarība