Longbordistu subkultūra Rīgā - Spalva, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir „Longbordistu subkultūra Rīgā”. Tēmas aktualitāte –longbordošana un longbordisti vispār līdz šīm nav pētīti, kā arī Rīgā longbords ir kļuvis populārs un aktuāls pēdējos četrus gadus. Tāpēc šī pētījuma mērķis ir izpētīt longbordistus kā subkultūru Rīgā. Pētnieciskais jautājums ir: Kādas ir longbordistu galvenās subkultūras iezīmes? Teorētiskajā daļā tiks apskatīts subkultūras jēdziens, tiks skaidrots dzīvesstila jēdziens, longbordošanas vēsturiskā attīstība, longborda braukšanas veidi, kā arī, kā longbords iekļaujas starp ekstrēmiem sporta veidiem. Bakalaura darbā izmantotas kvalitatīvās metodes. Tika veiktas intervijas – padziļinātās ar ekspertiem, daļēji strukturētās ar longbordistiem, kā arī strukturēts novērojums.

The topic of the bachelor's thesis is "Subculture of longboarders in Riga". The topicality of the theme – longboarding and longboarders have not been studied until now, and in Riga, longboards have become popular and topical in the last four years. Therefore, the purposes of the research are to investigate longboarders as a subculture in Riga. The research question: What are the main subculture features of longboarders? The part of the theory uses explanations of various concepts, which were selected based on interviews with experts. Concepts such as subculture, lifestyle sport, and extreme sport were considered. Also, the author looked at the history of longboarding and longboard riding styles. The study uses qualitative methods. Interviews were conducted – in-depth with experts and semi-structured with longboarders, and a structured observation was made as well. Keywords: longboarders, longboarding, subculture, extreme sports, lifestyle sports, young people
Subculture of longboarders in Riga
Keywords: Socioloģija; longbordisti; longbordošana; subkultūra; ekstrēmais sports; dzīvesstila sports