Tīmekļa pārlūkošana ar balss komandu palīdzību - Laipnieks, Vilnis (Latvijas Universitāte, 2018)
Runas atpazīšana un ierīču vai lietotņu vadība ar balss palīdzību kļūst arvien izplatītāka, tāpēc, lai atvieglotu dzīvi cilvēkiem ar kustību vai redzes traucējumiem, kā arī padarītu tīmekļa pārlūkošanu vienkāršāku no attāluma, vērts apskatīt iespējas tīmekļa pārlūkošanu vadīt ar balss palīdzību. Darbā apskatīts pārlūkprogrammu un ierīču atbalsts runas atpazīšanai un sekojošai pārlūkošanas funkcionalitātei, esošie alternatīvie risinājumi un pamatfunkciju kopa, kuru vajadzētu iekļaut, lai tīmeklis būtu lietojams bez citu ievadierīču, kā mikrofona, palīdzības. Darba rezultātā izveidota konceptuāla balss vadības sistēmas versija, kura darbināta ar Google Assistant palīdzību un tiek piesaistīta pārlūkprogrammai ar tās paplašinājumu.

Voice assisted web browsing Speech recognition and device or application control with voice commands is becoming more ubiquitous. So, in order to ease the life of motion or sight impairments, and to make remote web browsing easier, it is worth taking a look at the options for voice assisted web browsing. The work investigates web browser and device support for speech recognition and the subsequent browsing functionality, as well as takes a look at the basic set of functions, needed for web browsing without any input devices other than a microphone. The result is a conceptual version a voice control system, powered by Google Assistant and linked to a browser with its extension.
Voice assisted web browsing
Keywords: Datorzinātne; HTML5; JavaScript; Google Assistant; runas atpazīšana; Google Chrome