Mēslojuma ietekme uz metālu saturu un slāpekļa izotopu attiecību izmaiņām apšubekās - Zadvinska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Mēslojuma ietekme uz metālu saturu un slāpekļa izotopu attiecību izmaiņām apšubekās. Zadvinska K., zinātniskie vadītāji Mg. chem., pētniece Buša L., Dr. chem., prof. Vīksna A. Bakalaura darbs, 37 lappuses, 5 attēli, 24 tabulas, 39 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā tika apkopota informācija par digestātu, notekūdeņu dūņām, pelniem un to izmantošanu kā mēslojumu. Pētīja literatūru par apšubekām, bioremediatoriem, vieglo stabilo izotopu attiecību un metālu noteikšanu ar instrumentālās analīzes metodēm, kā arī tika pētītas zinātniskās publikācijas, kurās tiek aprakstīta vieglo stabilo izotopu attiecību un metālu satura noteikšana apšubekās. Tika veikta vieglo stabilo izotopu attiecību un metālu satura noteikšana apšubeku paraugos ar mērķi identificēt antropogēno piesārņojumu.

The impact of fertilizer on metal content and nitrogen isotope ratio change in red-capped scaber stalk. Zadvinska K., supervisors Mg. chem. researcher Buša L., Dr. chem. prof. Vīksna. A.Bachelor’s thesis, 37 pages, 5 figures, 24 tables, 39 literature references. In Latvian. Information about digestate, sewage sludge, ash and their use as fertilizers was summarized. Literature about red-capped scaber stalk, bioremediation, determination of light stable isotopes and metal content using instrumental methods was studied, as well as scientific publications in which the determination of ratio of stable isotopes and metal contents in red-capped scaber stalk were described. The ratio of the stable isotopes and metal contents in red-capped scaber stalk mushrooms was determined in order to identify anthropogenic pollution.
The impact of fertilizer on metal content and nitrogen isotope ratio change in red-capped scaber stalk
Keywords: Ķīmija; APŠUBEKAS; IZOTOPU ATTIECĪBU MASSPEKTROMETRIJA; INDIKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASSPEKTROMETRIJA; MIKOREMEDIĀCIJA; IZOTOPI