Latvijas iedzīvotāju subjektīvā labklājība un tās neseno izmaiņu analīze - Pentjuša, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Katru gadu valsts politikas izstrādē un budžeta līdzekļu pārdalē ir aktuāls jautājums par prioritātēm. Ja valsts politikas stratēģiskais mērķis ir laimīgāki Latvijas iedzīvotāji, tad ir nepieciešams saprast, kādi faktori ietekmē Latvijas iedzīvotāja laimi jeb subjektīvo labklājību, lai pēc iespējas efektīvāk izlietotu budžeta līdzekļus. Balstoties uz Eiropas Savienības Ienākumu un dzīves apstākļu 2013. un 2018. gada apsekojuma rezultātiem par Latvijas iedzīvotājiem, un izmantojot lineārās regresijas mazāko kvadrātu metodi un Stata datorprogrammu, pētījumā tiek identificēti galvenie Latvijas iedzīvotāju laimes (subjektīvās labklājības) faktori. Šie faktori ir veselības stāvoklis, ienākumi un nodarbinātības statuss.

During the development of national policies and the allocation of budget funds the issue of priorities comes up every year. If the strategic objective of the state policy is happier residents in Latvia, in order to allocate the budget funds more efficiently, it is necessary to understand, which factors impact happiness or subjective well-being of the residents of Latvia. Based on the results of the European Union statistics on income and living conditions of Latvian residents, by using linear regression least squares method and Stata software, the main happiness (subjective well-being) factors are identified in this research. These factors are health status, income level and employment status.
Subjective wellbeing of Latvia's population and an analysis of its recent changes
Keywords: Ekonomika; subjektīvā labklājība; mazako kvadrātu metode; Eiropas Savienības Ienākumu un dzīves apstākļu apsekojums; Stata datorprogramma; laimīgi iedzīvotāji