Bērnu izpratnes veidošana par higiēnas paradumu ievērošanu pirmsskolas izglītības 2.vecumposmā - Paškeviča, Jeļizaveta (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba tēma ir „Bērnu izpratnes veidošana par higiēnas paradumu ievērošanu pirmsskolas izglītības 2.vecumposmā”. Darba autore – Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes, pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Skolotājs” studente Jeļizaveta Paškeviča. Kvalifikācijas darbā izskatītā tēma ir aktuāla, jo higiēnas ievērošana ietekmē bērna veselību un attīstību kopumā. Papildu aktualitāti tēma apguvusi pandēmijas apstākļu dēļ. Koronavīrusa dēļ ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību personīgās higiēnas ievērošanai. Pētījuma mērķis: teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt bērnu izpratnes veidošanas iespējas par higiēnas paradumu ievērošanu pirmsskolas izglītības 2.vecumposmā. Pētījumā izmantotās metodes: •Teorētiskā – literatūras analīze. •Empīriskā – bērnu novērošana, vecāku aptauja, pedagoģiskā izmēģinājumdarbība. Pētījuma bāze – Rīgas XX pirmsskolas izglītības iestāde, 20 bērni 4-5 gadu vecumā. Atbildot uz pētījuma jautājumu ar kādiem pedagoģiskajiem paņēmieniem var attīstīt higiēnas ievērošanas paradumus pirmsskolas 2. vecumposma bērniem, tika veikts pētījums un pilnveidota higiēnas ievērošanas paradumu veidošanās pedagoģiskajā izmēģinājumdarbībā. Pētījuma rezultāti, kuri ir apskatāmi kvalifikācijas darbā liecina par to, ka izstrādātie un aprobētie materiāli pilnveidoja bērnu higiēnas paradumu nostiprināšanu. Darbā ievietoti 13 attēli un 3 tabulas. Darbā izmantoti 24 dažādi avoti – interneta resursi, literatūra. Darba apjoms ir 41 lapaspuse. Atslēgas vārdi: higiēnas paradumi, pedagoģiskie paņēmieni, pedagoģiskā izmēģinājumsdarbība.

The topic of qualification paper is “Middle-aged children development of hyguene habits understanding in pre-school educational institution”. The author of the work is Jeļizaveta Paškeviča, a student of the first level professional higher education study program “Teacher” at the Faculty of Pedagogy, Psychology and Art of the University of Latvia. The observance of hygiene affects the health and development of the child in general. The topic has acquired additional relevance due to the circumstances of the COVID-19 pandemic. Due to the COVID-19, it is very important to pay attention to personal hygiene. The aim of the research: to theoretically study and practically test the possibilities of forming children's understanding of the observance of hygiene habits in the 2nd stage of pre-school education. Methods used in the study: • Theoretical - literature analysis. • Empirical - observation of children, survey of parents, pedagogical pilot activity. Research base - Riga XX pre-school educational institution, 20 children aged 4-5 years. In response to the research question, what pedagogical methods can be used to develop hygiene habits in preschool children 2nd stage , a study was conducted and the development of hygiene habits in pedagogical pilot activities was improved. The results of the research, which can be seen in the qualification paper, show that the developed and tested materials improved the strengthening of children's hygiene habits. The work contains 13 figures and 3 tables. 24 different sources are used in the work - internet resources, literature. Thesis consists of 41 pages. Key words: hygiene habits, pedagogical techniques, pilot activity
Middle – aged children development of hygiene habits understanding in pre-school educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; higiēnas paradumi; pedagoģiskie paņēmieni; pedagoģiskā izmēģinājumdarbība; ķermeņa higiēna; mutes dobuma higiēna