Drustu muižas attīstība Hāgemeisteru dzimtas valdījuma laikā (1783-1819) - Skutāne, Elza (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs “Drustu muižas attīstība Hāgemeisteru dzimtas valdījuma laikā (1783. – 1819.)” apskatīta Drustu muižas attīstību divu Hāgemeisteru dzimtas paaudžu laikā no 1783. līdz 1819. gadam. Darba ietvaros tika izpētīta Drustu muižas vēsturiskā izveidošanās 17. gs. sākumā, kā arī aplūkots muižas saimnieciskais stāvoklis līdz 18. gs. beigām. Pētījumā sniegts ieskats Latvijā mazāk zināmās Hāgemeisteru dzimtas vēsturē, parādot tās Baltijas atzara hronoloģisko ienākšanu Vidzemē un Drustos. Pētījumā galvenā uzmanība veltīta Nikolaja Hāgemeistera un viņa dēlu Heinriha un Augusta izvērstajai saimniekošanai un sabiedriskajai darbībai mūsdienu Drustu pagastā.

The work of the bachelor's “Development of the Drustu Manor during the possession of the Hagemeister family (1783-1819)” deals with the development of the Drustu Manor during the two generations of the Hegemaker family from 1783 to 1819. The work examined the historic formation of Drustu Manor at the beginning of the 17 th century, as well as the economic situation of the manor until the end of the 18 th century. The study covers Latvia's less known family of von Hagemeister, showing the chronological entry of its Baltic branch in Vidzeme and Drustos. The study focuses on the expanded farming and public activities of Nikolai von Hagemeister and his sons, Heinrich and August, in today's Drustu parish.
The Development of Drusti Manor in the Period of the Hagmeister Family, 1783-1820
Keywords: Vēsture; Latvijas vēsture; muižu vēsture; Drustu muiža; Vidzeme; 18. gadsimts