Krūts vēža saudzējošo operāciju apjoma izmaiņas Latvijā pēdējo 8 gadu laikā - Vedļa, Ginta (Latvijas Universitāte, 2019)
Krūts vēzis ir viens no izplatītākajiem vēžiem gan Latvijā, gan pasaulē. Izplatības ziņā pasaulē krūts vēzis ierindojas otrajā vietā aiz plaušu vēža. Kā Latvijā, tā arī pasaulē krūts vēzis ir visizplatītākais vēža veids sieviešu vidū. Jaunas tehnoloģijas, gadu laikā attīstītā teorētiskā bāze un diagnostika agrīnajā stadijā ļauj uzskatīt krūts vēzi par pilnīgi ārstējamu slimību. Vairāku gadu laikā veiktie pētījumi pierāda, ka krūts dziedzeri saudzējošās operācijas kombinācijā ar adjuvantu sistēmisku terapiju sniedz tikpat labus dzīvildzes rezultātus kā krūts dziedzeri nesaudzējošas operācijas, kā arī palīdz sievietēm vieglāk pārdzīvot šo baiso slimību. Jau kopš 19. gs. ir pieejama informācija par krūts vēža celulāro struktūru, tomēr 20.gs iezīmējas kā laiks, kad sāka plaši attīstīties krūts vēža saudzējošās operācijas. Jau tajā laikā plaši tika aprakstītas krūts saudzējošo operāciju metodes kombinācijā ar staru terapiju vai hormonterapiju, kā arī ķīmijterapiju. Būtisku lomu krūts saudzējošo operāciju pielietošanā sniedza itāļu ārsts - onkologs Umberto Veronesi, kurš veicot pētījumus bija pirmais, kam izdevās pierādīt krūts saudzējošo operāciju efektivitāti kombinācijā ar staru terapiju. Viņš pierādīja, ka krūts saudzējošās operācijas un staru terapija sniedz identiskus rezultātus, kā mastektomijas gadījumā attiecībā uz dzīvildzi. Krūts dziedzera saudzējošas operācijas galvenokārt ir iespējams pielietot krūts vēža agrīnajās stadijās, tāpēc ir svarīgi atklāt krūts vēzi pēc iespējas ātrāk. Latvijā kopš 2009.gada ir ieviests valsts apmaksāts krūts vēža skrīnings sievietēm vecumā no 50-69 gadiem, kas aicina sievietes veikt regulāras pārbaudes. Ja sievietes pilnvērtīgi izmantos skrīninga sniegtās iespējas, tad tas attiecīgi veicinās krūts vēža atklāšanu agrīnajās stadijās, kas rezultēsies ar lielāku iespēju veikt krūts dziedzeri saudzējošas operācijas. Darba mērķis ir izpētīt saudzējošo operāciju apjoma izmaiņas pēdējo 8 gadu laikā. Lai izvērtētu situāciju Latvijā tika apkopoti krūts vēža epidemioloģiskie un skrīninga dati, sekojoši tika apkopota arī informācija par krūts vēža ārstēšanas metodēm un to attīstību. Lai kvalitatīvi novērtētu krūts vēža saudzējošās operācijas attīstību Latvijā, tika apgūta jaunākā literatūra par metodēm un to pielietojumu šajā jomā. Iegūto datu analīzei, pārskatāmu grafiku un tabulu izveidei tika izmantota RStudio programmatūra statistisku datu apstrādei un vizualizēšanai. Pētījumā tika izmantota Pīrsona Hī kvadrāta asociācijas tests, ar tā palīdzību tika noskaidrots vai pastāv sakarība starp pētāmajiem lielumiem. Kopumā izvēlētie pētījuma instrumenti ļāva kvalitatīvi atspoguļot apkopotus datus un sniegt ieskatu par krūts dziedzeri saudzējošo operāciju izmaiņām atlasītajos gados. Darbs sastāv no teorētiskās un pētnieciskās daļas, kur teorētiskajā daļā tika apkopotas vispārpieņemtās krūts vēža ārstēšanas vadlīnijas, paralēli apskatot situāciju dažādās pasaules valstīs.

Breast cancer is one of the most common cancers in Latvia and in the world. Worldwide, breast cancer ranks second after lung cancer. Breast cancer is the most common form of cancer among women both in Latvia and worldwide. New technologies, the theoretical knowledge base developed over the years and diagnostics at an early stage make breast cancer a completely treatable disease. Over the years, researches have shown, that breast conserving surgeries in combination with an adjuvant systemic treatment provides the same survival results as a mastectomy, and helps to women better survive this terrible disease. Already since the 19th century, information on the cellular structure of breast cancer has been available, but the 20th century is marked by a period when the breast conserving surgeries began to develop widely. At that time, methods of breast conserving surgeries in combination with radiotherapy, hormone therapy and chemotherapy, were widely described. An important role in breast conserving surgery development played an Italian doctor - oncologist Umberto Veronesi. He was the first, who made researches on breast saving surgery efficacy in combination with radiotherapy. He proved, that breast conserving surgery and radiotherapy provide the same results to mastectomy in terms of survival. Breast gland conserving surgeries are mainly used in early stages of breast cancer, so it is important to detect breast cancer in the early stages. In Latvia, since 2009, a state funded breast cancer screening for women aged 50 – 69 has been launched. If women would completely use the opportunities offered by screening, it will promote the detection of breast cancer at an early stage, and it will result in higher possibility to use breast conserving surgery. The aim of the thesis is to study changes in the volume of breast conserving surgeries over the past 8 years. To assess the situation in Latvia, breast cancer epidemiological and screening data were collected and followed by information on breast cancer treatment methods and their development. In order to qualitatively assess the development of breast conserving surgery, the latest literature on methods and their application was acquired. To analyse extracted data, create schedules and tables was used software for processing and visualizing statistical data - RStudio. In the study was used the Pearson's Chi-square Test to determine whether there was a correlation between study characteristic value. The selected research tools allowed qualitatively expose selected data and give insight into changes in breast conserving surgery operation changes in the volume in selected years. The thesis consists of a theoretical part and research part, where the theoretical part of the study summarized the guidelines for the treatment of breast cancer in parallel looking at the situation in other countries.
Development of breast cancer - conserving surgeries in Latvia over the last 8 years
Keywords: Medicīna; krūts vēzis; breast cancer; breast conserving surgeries; krūts saudzējoša operācija; skrīnings