Latvijas iedzīvotāju informētība par kontracepcijas metodēm un faktori, kas nosaka kontracepcijas izvēli - Griķe, Elīna Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Mūsdienīga kontracepcija palīdz izvairīties no neplānotas grūtniecības un seksuāli transmisīvo slimību iegūšanas, taču ir nepieciešamas zināšanas par tās veidiem un lietošanu. Pētījuma mērķis bija aptaujāt Latvijas iedzīvotājus, lai noskaidrotu viņu attieksmi un zināšanas par kontracepciju, ievietojot Google Docs vietnē aptaujas anketu. Galvenokārt atbildes saņēmām no 19-24 gadu veciem respondentiem, tāpēc tika analizēta šīs grupas aptauja. Rezultāti liecina, ka gan sievietes, gan vīrieši nav pietiekoši zinoši par visiem kontracepcijas veidiem, tāpēc izmanto galvenokārt prezervatīvus un kontracepcijas tabletes. Izvēli pārsvarā balsta uz interneta avotiem, un to ietekmē pieejamība un ērta lietošana. Secināts, ka ir jāinformē un jāizglīto sabiedrība, kā arī būtu nepieciešams valstī ieviest kontracepcijas līdzekļu kompensēšanas shēmas.

Modern contraception helps to avoid unplanned pregnancies and sexually transmitted diseases, but knowledge of its types and use is required. The aim of the study was to survey the population of Latvia in order to find out their attitude and knowledge about contraception by placing a questionnaire on the Google Docs website. We mainly received answers from respondents aged 19-24, so the survey of this group was analyzed. The results show that both women and men are not sufficiently aware of all types of contraception, so they mainly use condoms and birth control pills. Choices are based primarily on internet sources and are influenced by accessibility and ease of use. It was concluded that the public should be informed and educated, as well as it would be necessary to introduce contraceptive compensation schemes in the country.
Awareness of the population of Latvia about contraception methods and factors determining the choice of contraception
Keywords: Farmācija; aptauja; kontracepcija; kontracepcijas metodes; informētība