Enerģētikas politikas vadība Latvijā. - Nemiro, Ralfs (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors Ralfs Nemiro. Maģistra darbs. Enerģētikas politikas vadība Latvijā. Latvija, Rīga. Latvijas Universitāte – LU, 2023. Maģistra darba apjoms ir 76 lappuses, bez pielikumiem. Maģistra darbs sastāv no – titullapas, anotācijas, satura rādītāja, apzīmējumiem un saīsinājumu saraksta, ievada, teorētiskās daļas ar literatūras referatīvo analīzi, zinātniski pētnieciskās daļas, ekspertu un jomas speciālistu anketu analīzes, secinājumiem, priekšlikumiem, izmantotās literatūras un avotu saraksta, pielikuma (aptaujas anketas). Maģistra darba aktualitāte. Politiskie lēmumi Latvijas enerģētikā ir izkliedēti pa daudzām ministrijām, kas apgrūtina šo lēmumu efektīvu pieņemšanu, lai arī Eiropas Komisija ir noteikusi, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs 2050. gadā ir jābūt klimata neitrālai ekonomikai, šis mērķis ir jāsasniedz ar precīzu un koordinētu politiku jau šobrīd. Kopš pasauli satricināja Krievijas Federācijas atkārtotais iebrukums Ukrainā 2022. gada 24. februārī, arvien aktuālāks kļuva jautājums, kā nodrošināt Latvijas enerģētisko neatkarību. Maģistra darba mērķis. Izpētīt enerģētikas sektora politikas stratēģiskās plānošanas un lēmumu pieņemšanas sekmes, ka arī sniegt priekšlikumus turpmākai funkcionalitātes uzlabošanai. Pētījuma metodes. Kvalitatīvā datu vākšanas metode – strukturēta anketa, literatūras analīze, primāro un sekundāro datu analīze. Datu apstrādes metode – grafiskā analīze, ekspertu aptaujas analīze un sekundāro datu analīze. Sasniegtie rezultāti. Sniegt priekšlikumus Latvijas enerģētikas politikas vadības kvalitatīvu lēmumu pieņemšanas procesa uzlabošanai, kā arī sniegt priekšlikumus enerģētiskās neatkarības nodrošināšanai, šajā izaicinājumu un pārmaiņu laikā.

The author of this work is Ralfs Nemiro. Master's Thesis. Energy policy management in Latvia. Latvia, Riga. University of Latvia - LU, 2023. The volume of the master's thesis is 76 pages without attachments. The master's thesis consists of - title page, annotation, table of contents, list of designations and abbreviations, introduction, theoretical part with referential analysis of literature, scientific research part, analysis of questionnaires of experts and specialists in the field, conclusions, proposals, list of used literature and sources, appendix (surveys, questionnaires). Actuality of the master's thesis. Political decisions in Latvian energy industry are scattered among many ministries, which makes it difficult to make these decisions effectively, even though the European Commission has determined that the member states of the European Union must have a climate-neutral economy by 2050, this goal must be achieved with a precise and coordinated policy as soon as possible. When the Russian Federation's repeated invasion of Ukraine on February 24, 2022 shook the world, the question of how to ensure Latvia's energy independence became very urgent. The purpose of the master's thesis. To study the success of strategic planning and decision-making of the energy sector policy, as well as to provide proposals for further improvement of functionality. Research methodology. Qualitative data collection method – structured questionnaire, literature analysis, primary and secondary data analysis. Data processing method – graphical analysis, expert survey analysis and secondary data analysis. Achieved results. To provide proposals for improving the qualitative decision-making process of Latvian energy policy management, as well as to provide proposals for ensuring energy independence, in this time of challenges and changes.
Energy policy management in Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; politisko lēmumu pieņemšana; enerģētikas politika; enerģētiskā neatkarība; politikas īstenošana; stratēģiskā vadība