Pusaudžu piesaistes vecākiem, draudzības ar vienaudžiem un identitātes stila sakarības. - Doniņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp piesaisti vecākiem, draudzību ar vienaudžiem un identitātes veidošanos pusaudžiem. Šajā pētījumā piedalījās 60 pusaudži, 30 zēni un 30 meitenes. Tika izmantotas: Pusaudžu piesaistes aptauja (West, 1998), Aptauja „Cilvēki manā dzīvē” (Ridenour, 2006), Identitātes stila aptauja (Berzonsky, 1989). Rezultāti liecina, ka pastāv saistības starp pusaudžu piesaisti vecākiem un identitātes sasniegšanu, un starp piesaisti tēvam un normatīvi orientēto identitātes stilu. Identitātes un piesaistes sakarībās pastāv dzimumatšķirības starp normatīvi orientēto identitātes stilu un piesaisti mātei, difūzo identitātes stilu un piesaisti tēvam, un identitātes sasniegšanu un piesaisti tēvam. Draudzībā pastāv dzimumatšķirības komunikācijā un delinkventā uzvedībā. Atslēgas vārdi: piesaiste vecākiem, pusaudži, draudzība, identitātes stili, dzimums

The aim of the Bachelor theses is to analyze, if there is a relationship between the attachment to parents, friendship with fellows and development of teenage identity. Sixty adolescent participated at the research. There were 30boys and 30girls. Were used: Adolescent Attachment Questionnaire(West, 1998), Survey “People in My Life” (Ridenour, 2006), Identity Style Inventory (Berzonsky, 1989). Results prove that there is a relationship between adolescents’ attachment to their parents and identity achievement or behavior commitment, and between the attachment to fathers and normative oriented identity styles. There are differences between normative-orientation identity styles and the attachment to mothers and diffuse-orientation identity styles and the attachment to fathers and identity quality and the attachment to fathers. There are differences in friendships in communication and delinquent behavior. Key words:attachment to parents,adolescent, friendship, identity style, sex
Coherency between adolescent attachment to their parents, peer friendships and identity style.
Keywords: Psiholoģija