Partiju vienotība Saeimā: valdības un sistēmas brieduma loma - Ozols, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Šis māģistra darbs ir veltīts balsošanas uzvedības pētīšanai Latvijas parlamentā laika posmā no 1998.- 2011. gadam . Šī pētījuma ietvaros ir izveidota datubāze ar atvērtajiem balsojumiem kopš 7. Saeimas vēlēšanām. Līdz šim pieejamā informācija ir bijusi nestrukturizēta un no tās nav iespējams izdarīt tālejošus secinājumus par faktoriem, kas nosaka parlamentāriešu lojalitāti savai frakcijai. Balstoties uz šo datubāzi tiek aprēķināti dažādi partijas vienotību raksturojošus indeksi, kuri ļauj izdarīt salīdzinājumus ar citām sistēmām. Darbā tiek sniegtas atbildes uz diviem izpētes jautātājumiem: Kā būšana valdībā vai opozīcijā ietekmē partijas vienotību? Kā valdības tips ietekmē partiju vienotību?Attiecīgi tiek pārbaudītas trīs hipotēzes. H.1. Kā būšana valdībā vai opozīcijā ietekmē partijas vienotību? Kā valdības tips ietekmē partiju vienotību? H.2a Valdošās koalīcijas frakcijas, kurām ir lielāks vairākums parlamentā būs zemāka partijas vienotība balsojumos nekā koalīcijas frakcijām, kurām šis vairākums ir mazs vai nav vispār. H.2b Opozīcijas frakcijas pie lielām valdošajām koalīcijām būs mazāk vienotas balsojumos, nekā gadījumos, kad valdošajai koalīcijai ir minimāls vairākums vai arī šāda vairākuma nav. Izmantojot statiistikos testus ar regresijas modeļu pallīdzību darba autors atrod pierādījumus hipotēzi 2.a un 2.b, bet pilnībātiek noraidīta pirmā darba hipotēze.

This thesis is dedicated to the study of voting behavior in the Latvian Parliament during the period from 1998th - 2011. year. This study has established a database of open voting since 7. Saeima So far, the available information has been unstructured and it is not possible to draw far-reaching conclusions on the determinants of MPs loyal to their faction. Based on this database variety of party unity are calculated indexes, which allow comparisons with other systems. This work answers two research questions: 1) How being a government or opposition party affect party unity? How government type affects party unity? H.2a Factions from ruling coalition, under large majorities will be a lot less unite thean uder small majorities or minority coalitions. H.2b Opposition factions will be more united under small majority or minority governets than under big mojority coalitions All hyphothesis are tested using regression analysis. Hyphothesis 2a and 2.b are confirmed, while first hyphothesis is rejected.
Party Unity in Saeima: the Role of Government and System Maturity
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)