Kvantitatīvās mīkstināšanas ietekme uz Eirozonas ekonomiku - Tramdaha, Marija Reičela (Latvijas Universitāte, 2018)
Sākoties globālajai finanšu krīzei 2008.gadā, valstu centrālās bankas sāka pārdomāt esošo monetārās politikas instrumentu iedarbību uz ekonomiku. Valstu ekonomika auga lēnāk nekā bija nepieciešams un tradicionālie monetārās politikas instrumenti bija zaudējuši savu efektivitāti. Līdz ar to tautsaimniecības stimulēšanā nācās iesaistīt jaunus netradicionālos monetārās politikas instrumentus, tajā skaitā kvantitatīvo mīkstināšanu, kuru ECB sāka pielietot 2015.gadā. Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz ECB monetārās politikas efektivitātes izpēti un analīzi, novērtēt kvantitatīvās mīkstināšanas ietekmi uz Eirozonas ekonomiku, izdarīt secinājumus un izteikti priekšlikumus par monetārās politikas pilnveidošanu nākotnē. Veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka līdz šim kvantitatīvā mīkstināšana, kopā ar citiem nestandarta monetārās politikas pasākumiem ir bijusi efektīva un ekonomisko izaugsmi veicinoša, taču, ECB galvenais mērķis inflācijas līmenis tuvu, bet zem 2% vēl nav sasniegts.

At the beginning of the global financial crisis in 2008, national central banks began to rethink the effects of existing monetary policy instruments on the economy. The economies of countries grew slower than required and traditional monetary policy instruments had lost their effectiveness. Consequently, the economic incentives had to involve new non-traditional monetary policy instruments, including quantitative easing, which the ECB began to apply in 2015. The purpose of the bachelor's thesis is to assess the impact of quantitative easing on the euro area economy, drawing conclusions and proposals on the future development of monetary policy, based on research and analysis of the effectiveness of the ECB's monetary policy. The results of the study carried out to show that, until now, quantitative easing, together with other non-standard monetary policy measures, has been effective and conducive to economic growth, but the ECB's main target for inflation is close but below 2% has not been achieved yet.
The impact of quantitative easing on Eurozone economy
Keywords: Ekonomika; kvantitatīvā mīkstināšana; Eirozona; netradicionālie monetārās politikas instrumenti; Eiropas Centrālā banka