Latvijas darbaspēka emigrācijas noteicošie faktori un tās ietekme uz tautsaimniecību - Siņica, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba ietvaros tiek analizēta Latvijas darbaspēka emigrācijas problēma, tās iemesli un sekas. Pētījuma galvenais mērķis ir izstrādāt priekšlikumus Latvijas darbaspēka emigrācijas negatīvās ietekmes uz valsts tautsaimniecību mazināšanai. Darbs strukturēts 3 nodaļās, kuru uzdevumi: 1) teorētiski noskaidrot migrācijas noteicošos faktorus un tās ietekmi uz tautsaimniecību; 2) izanalizēt Latvijas emigrācijas rādītājus un izpētīt emigrācijas noteicošos faktorus; 3) novērtēt Latvijas darbaspēka emigrācijas ietekmi uz valsts tautsaimniecību. Pētījuma rezultātā tika noteikti Latvijas valsts piederīgo migrāciju noteicošie faktori, novērtēti kvantitatīvie emigrācijas neto zaudējumi Latvijas tautsaimniecībai un izstrādāti priekšlikumi Latvijas emigrācijas apjomu mazināšanai, reemigrācijas veicināšanai un emigrācijas negatīvo seku likvidēšanai. Atslēgvārdi: emigrācija; darbaspēka migrācija; darbaspēks; darbaspēka piedāvājums; demogrāfija; darba resursi.

In the master’s thesis is analyzed the problem of Latvian labor emigration, its causes and consequences. The main purpose of the research was to develop suggestions to reduce the negative influence of Latvian labor emigration on the national economy. The work consists of 3 chapters, and the main goals of these chapters were: 1) to theoretically clarify the determinants of migration and its influence on the economy; 2) to analyze the Latvian emigration indicators and examine the factors that determine emigration; 3) to evaluate the influence of Latvian labor emigration on the national economy. In the present study were identified factors that determine and affect Latvian labor emigration and estimated a quantitative net loss for the Latvian economy, also were developed suggestions to reduce the Latvian emigration, to stimulate re-emigration and to eliminate the negative consequences and effects of emigration. Keywords: emigration; labor migration; labor; labor supply; demography.
Latvian Labour Emigration's Determinant Factors and Impact on the National Economy
Keywords: Ekonomika