Darbinieku mērķi un motivācija pirms un pēc attīstības pārrunām. - Ščerbakova, Olga (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, pirmkārt, vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp darbinieku personīgiem mērķiem pirms attīstības pārrunām un personīgiem mērķiem pēc tām, un, otrkārt, vai pastāv statistiski nozīmīgas sakarības starp darbinieku mērķiem pirms un pēc attīstības pārrunām un sasniegumu motivāciju. Pētījumā piedalījās 70 respondenti, kuri strādā vienā uzņemumā. Izlases dalībnieku vecums ir no 19 līdz 55 gadiem, piedalījās gan vīrieši, gan sievietes. Pētījuma tika izmantota pašizstrādāta aptauja “Darbinieku mērķi pirms un pēc attīstības pārrunām”, kura sastāv no divām daļām. Pirmā daļā darbiniekiem tika piedāvāts novērtēt izvirzītus personīgus mērķus pirms attīstības pārrunām, bet otrā daļā – novērtēt, cik lielā mērā šie mērķi tika sasniegti attīstības pārrunu gaitā. Ar šo aptauju palīdzību ir iespējams novērtēt, cik lielā mērā darbinieki ir ieinteresēti attīstības pārrunās, izvirzot personīgus mērķus – jo precīzāk darbinieki definē savus personīgus mērķus – jo vairāk viņi ir ieinteresēti attīstības pārrunās. Otrā aptauja ir A. Mehrabiana aptauja sasniegumu motivācijas mērīšanai (Mehrabian, 1968, kā minēts Kočāne, 2003). Mehrabiana aptauja ir piemērota tādu personības motīvu pētīšanai kā tieksme uz panākumiem un izvairīšanās no neveiksmes. Aptaujai ir divas formas – vīriešu (A forma) un sieviešu (B forma). Pētījuma gaitā tika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības starp darbinieku personīgiem mērķiem pirms un pēc attīstības pārrunām, kā arī statistiski nozīmīgas sakarības starp darbinieku mērķiem pirms attīstības pārrunām un sasniegumu motivāciju. Atslēgas vārdi: darbinieku mērķi, sasniegumu motivācija, attīstības pārrunas.

The aim of bachelor work is to identify, firstly, if there are statisticly significant differences between personal goals of employees before and after the performance appraisal, and, secondly, if there are statisticly significant correlations between the goals of employees before and after the performance appraisal and the achievement motivation. 70 respondents working for one and the same company took part in this research. The research participants aged 19 - 55, males and females took part. During the research the developed survey ”The goals of employees before and after the performance appraisal” was used which has 2 parts. In the first part the employees had to value their stated personal goals before the performance appraisal, but in the second part – to value how fully these goals were reached during the appraisal. With the help of this survey it is possible to assess how stating personal goals can increase interest in having the performance appraisal, if employees define their personal goals correctly – they are interested in performance appraisal. The second survey is A. Mehrabian’s survey of achievement motivation (Mehrabian, 1968, as mentioned Kocane, 2003). Mehrabian’s survey is good for analysis of personal motive like reaching to success and avoiding failures. Survey has 2 parts: male (A-form) and female (B-form). During the research statisticly significant differences between personal goals of emplyees before and after the performance appraisal were certified, as well as statisticly significant correlations between the goals of employees before and after the performance appraisal and the achievement motivation were ascertained. Key words: the goals of employees, the achievement motivation, performance appraisal.
Employees goals and motivation before and after performance appraisal.
Keywords: Psiholoģija