Pacientu ar ventrikulāro stomu aprūpe intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā - Grigorovičs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir “Pacientu ar ventrikulāro stomu aprūpe intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā”. Smaga galvas smadzeņu trauma visbiežāk ir 15-35 gadu veciem cilvēkiem, un tā ir 1/3 ar traumatismu saistītu nāves gadījumu. Pieejamā medicīnas statistika liecina, ka gadā no katriem 100.000 iedzīvotājiem 150-200 tiek ievietoti stacionārā intensīvās terapijas nodaļā, galvas traumas dēļ. No hospitalizētiem pacientiem 8-11% ir galvas trauma ir ar 30-60% letalitāti. Smagas galvas traumas rada divējādus bojājumus – primārus un sekundārus, kas ir viens no nāves un invaliditātes cēloņiem pacientiem līdz 40 gadu vecumam, kā arī, galvenais, kvalitatīvas dzīves gadu zaudējuma iemesls. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka ventrikulostomas laikā un turpmākā pacienta aprūpē māsai ir nozīmīga loma, jo viņa seko pacienta stāvoklim un ir blakus pacientam. Māsa pilda ārsta ordinācijas, izprot pacienta stāvokli kopumā, ievērojot rādītāju dinamiku. Bakalaura darba mērķis: analizēt aprūpes pasākumus un prioritātes pacientiem ar ventrikulostomu intensīvās terapijas nodaļā. Lai realizētu bakalaura darba mērķi, tiek uzstādīti bakalaura darba uzdevumi: 1.Analizēt un apkopot pieejamo literatūru par intrakraniālā spiediena kontroli pacientiem ar ventrikulāro stomu, 2.Analizēt Dorotejas E. Oremas māszinību teoriju saistībā ar pētāmo tēmu, 3.Izstrādāt pētījuma instrumentu - strukturētu interviju, veikt pilotpētījumu. 4.Veikt pētījumu, 5.Apkopot, analizēt un interpretēt iegūtos rezultātus, 6.Izstrādāt secinājumus. Pētniecības procesa sākumā tika uzstādīts pētījuma jautājums: kādi ir svarīgākie aprūpes pasākumi un prioritātes pacientiem ar ventrikulāro stomu intensīvās terapijas nodaļā? Bakalaura darba pētījuma daļas izstrādē tiek pielietota kvalitatīvā pētījuma metode ar pētījuma instrumentu - strukturētu interviju. Pētniecības instrumenti: strukturēta intervija. Pētniecības metode: kvalitatīvā. Atslēgas vārdi: ventrikulārā stoma, intrakraniālais spiediens, aprūpe intensīvā terapijā.

Bachelor's work subject is “Patients with ventricular stoma care in intensive care and resuscitation departments”. Severe brain trauma is most common for 15-35 year olds and is 1/3 of a traumatic-related death. Available medical statistics show that a year from every 100.000 residents, 150-200 are placed in a stationary intensive-care department, because of head trauma. From hospitalized patients, 8-11% have head trauma with a 30-60% lethality. Severe head injuries cause dual lesion – primary and secondary, which is one of the causes of death and disability in patients under the age of 40 and, above all, the cause of loss of quality life years. The topical spotlight is determined by the fact that during ventriculostoma and subsequent patient care, the nurse has an important role as she follows the patient's condition and is next to the patient. The nurse performs physician ordinations, understands the patient's condition as a whole, observing the dynamics of the scores. Bachelor's work objective: to analyse the care measures and priorities for patients with ventriculostomy in the intensive care department. To realise the bachelor's work goals, bachelor's work tasks are installed: 1.Analyse and collect available literature on intracranial pressure control in patients with ventricular stoma, 2.To analyse the theory of teaching of Dorothea E. Orema in relation to the subject matter, 3.Develop a study tool - a structured interview, a pilot study. 4.Conduct a study, 5.Collect, analyse and interpret the results obtained, 6.Draw conclusions. The study question was set up at the beginning of the research process: what are the most important care measures and priorities for patients with ventricular stomacher in the intensive care department? A qualitative study method with a study tool, a structured interview, is applied in the development of a part of the Bachelor's work study.
Patients with Ventricular Stoma Care in Intensive Care and Resuscitation Departments
Keywords: Medicīna; ventrikulārā stoma; intrakraniālais spiediens; aprūpe intensīvā terapijā; ventricular stoma; intracranial pressure