Augstfrekvences bezelektrodu lampu kapilāra ietekme uz lampu starojuma spektru - Zvejnieks, Rolands (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā tika pētīta augstfrekvences bezelektrodu lampas (ABL) kapilāra ietekme uz lampas starojuma intensitāti un tās stabilitāti. Tika pētītas Pb+PbI2+Ar un Zn+Ar lampas ar kapilāru un bez tā. ABL spektri tika reģistrēti ar augstas izšķirtspējas spektrometru. Tika analizētas spektrāllīniju intensitātes izmaiņas atkarībā no lampas patērētās jaudas, kā arī intensitātes stabilitāte laikā. Apstrādājot reģistrētos spektrus, tika konstatēts, ka, palielinoties ierosmes ģeneratora spriegumam jeb lampas patērētajai jaudai, Pb un Zn spektrāllīniju intensitāte strauji pieaug, bet Ar - praktiski nemainās. Spektrālo līniju intensitātes ir lielākas lampās bez kapilāra nekā lampās ar kapilāru.

In this work influence of sidearm on the radiation intensity and stability of high-frequency electrodeless lamps (HFEDLs) are investigated. Lamps with Pb+PbI2+Ar and Zn+Ar filling with and without sidearm are compared. Spectra of HFEDLs are registered with high resolution spectrometer. Intensity changes of several spectral lines, as well as the lamp intensity stability over time, in dependence on the lamp power are analyzed. Obtained data showed that intensity of Pb and Zn spectral lines increased rapidly and intensity of Ar spectral lines did not change, when power of excitation generator increased. The intensity of spectral lines in lamps without sidearm is higher than in lamps with sidearm.
Influence of sidearm on emission spectra of high – frequency electrodeless lamp
Keywords: Fizika