Konstitūciju preambulu nozīme salīdzinošā kontekstā - Parādnieks, Imants (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā tiek analizētas konstitūcijas preambulas salīdzinošā aspektā, lai uz tā bāzes izdarītu slēdzienus, kas būtu noderīgi Latvijas konstitucionālajās tiesībās. Darbā tiek vērtēts konstitūciju preambulu saturs dažādās valstīs, klasificējot un salīdzinot to elementus, kā arī atklājot konstitūciju preambulu mērķi un jēgu. Darba mērķis ir iezīmēt Satversmes preambulas būtību un juridisko nozīmi, balstoties uz salīdzinošo pētījumu, norādīt uz iespējām, ko sniedz Satversmes preambula, kontekstā ar jaunas Satversmes preambulas projekta pieņemšanu. Darba rezultātā autors secina, ka jaunas Satversmes preambulas pieņemšana būtu juridiski korekta un varētu dot papildu pienesumu Satversmes un Latvijas valsts leģitimācijā. Atslēgas vārdi: Konstitūcijas preambula, Satversme, nacionālā identitāte, valsts pamati

Bachelor's work analyzes Constitutional preambles in comparative aspect to create basis for conclusions that may be useful for the Latvian Constitutional law. Work assesses the content of Constitutional preambles within different countries, classifying and comparing their features as well as revealing its purpose and meaning. The aim is to outline the nature of the Constitutional’s preamble, its legal significance on the basis of comparative study, pointing out the opportunities offered by Constitutional preamble, in context with new project of Constitutional preamble. In the result the author concludes that approval of the new Constitutional preamble would be legally correct and might give additional contribution to the Latvian Constitution and state legitimation. Keywords: Constitution Preamble, Constitution, national identity, national fundamentals
The meaning of preambula of constitutions in comparative aspect
Keywords: Juridiskā zinātne