Kultūrvēsturiskais mantojums sabiedrības vides apziņas attīstībai - Zaķe, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbā tiek pētīta kultūras / kultūrvēsturiskā mantojuma videszinātniskā problemātika, akcentējot tā ieguldījumu sabiedrības apziņas attīstības procesos un analizējot ilgtspējīga tūrisma kā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas instrumenta pielietojumu pilsētvidē. Pētījuma teorētisko daļu veido kultūrvēsturiskās vides izvērtējums ilgtspējīgas attīstības dimensiju (sociālās, ekonomiskās un dabas) perspektīvā, kā arī kultūrvēsturiskās vides attīstības scenāriju un saglabāšanas piemēru apskats ārvalstīs un Latvijā. Socioloģiskais pētījumu veido intervijas, un anketēšana. Pētījuma rezultāts ir vienotā kultūras mantojuma konceptuālais modelis, kura centrālā ideja ir kultūras mantojuma kā iespējas vides apziņas attīstībai izmantošana, un priekšlikumu pakete kultūrvēsturiskā mantojuma pārvaldībai (Rīgas pilsētā). Darbs kopumā sastāda 157 lappuses un tā izstrādē izmantoti 120 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: kultūras mantojums, apziņa, vienota pieeja, kultūras tūrisms.

In this master thesis the issues of cultural-historical heritage in the aspect of environmental science are examined, emphasizing its contribution to public consciousness development processes and analyzing the use of sustainable tourism as a tool for cultural-historical heritage conservation in urban settings. The theoretical part of the research consists of a heritage assessment in terms of the sustainable development dimensions and a review of heritage development scenarios and conservation examples in Latvia and abroad. Interviews and questionnaire are used as sociological research methods. The result of the research is an unified conceptual model of the cultural-historical heritage, to use the heritage as an opportunity to develop public environmental consciousness, suggestions are given for cultural-historical heritage management in Riga. The thesis comprises 157 pages and 120 literature sources. Keywords: cultural heritage, consciousness, common approach, cultural tourism.
Cultural Historical Heritage for Public Environmental Consciousness Development
Keywords: Vides pārvaldība