Amerikāņu un meksikāņu viedoklis par „amerikāņu sapni” - Daņiļevičs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir uzzināt Amerikāņu un Meksikāņu viedokļus par "Amerikāņu sapni", kuri atspoguļojas filmās, kā arī, to kā Amerikāņu sapnis ir uztverts filmās "Ziemeļi" (1984) un "Tiekšanās pēc laimes" (2006). Galvenais uzdevums bija analizēt filmas, lai redzētu kā Amerikāņu sapnis tiek panākts abām nācijām. Papildus, šim uzdevumam tika arī uzsvērti Amerikāņu sapņa elementi, kas raksturo šo fenomenu. Pētījumā viens no uzdevumiem bija atrast Amerikāņu sapnim pašu piemērotāko definīciju un elementus kas to veido. Tas tika paveikts lasot dažādu autoru grāmatas un rakstus, kuri diskutē par šo tēmu. Bakalaura darbā tika izmantotas pētīšanas metodes, tādas kā, bibliotēkas pētījumi un filmu, attēlu un kinematogrāfiskās reprezentācijas metodes, lai spētu izprast nepieciešamo informāciju par doto tēmu. Atbilstošai informācijai tika izmantotas Džima Kullena (2004), Baraka Obamas (2006), Džeimsa Truslova Adamsa (1931), Hedriksa Smita (2012), Roberta D. Putnama (2015) grāmatas un raksti. Filmu, attēlu un kinematogrāfiskās reprezentācijas analīze tika izmantota, lai izvērtētu notikumu attēlojumu. Pētījuma rezultāti un secinājumi atklāj Amerikāņu sapņa definīciju un tā galvenos elementus, kā arī, tā atainojumu filmās.

The theme of the bachelor thesis is to examine the reflection of American and Mexican points of view about the American Dream in the movies, and how the American Dream is depicted in ‘El Norte’ and ‘The Pursuit of Happyness’. The main task was to analyze the movies in order to see how the American Dream is interpreted differently by both nations. This task also included the listing of the key elements of the American Dream. In this research, one of the tasks was to find the most suitable definition for the American Dream and the elements it consists of. This was done by reading books and articles by different authors that discuss this theme, like Jim Cullen (2004), Barack Obama (2006), James Truslow Adams (1931), Hedrick Smith (2012), Robert D. Putnam (2015). Film, image and cinematic representation analysis was used in order to see the recreation of the events. The research findings and conclusions provide the definition of the American Dream and its key elements, also, its representation in the movies.
American and Mexican Points of View about the “American Dream”
Keywords: Valodniecība; The American Dream; Points of view; Ziemeļi; Amerikāņi un meksikāņi; The Pursuit of Happyness